Čarape iz BiH nose i Arapi

 Jana Kezić
Čarape iz BiH nose i Arapi

BANjALUKA - SAD, Kanada, Švedska, Malta i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) samo su neke od država u koje BiH izvozi čarape, a da su inostrani partneri zadovoljni svjedoči i podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojem je tokom 11 mjeseci u inostranstvo otišlo ovih proizvoda u vrijednosti većoj od 15,8 miliona maraka.

Podaci UIO pokazuju da je u BiH tokom 11 mjeseci ove godine izvoz hulahop čarapa, uključujići i one bez stopala te čarapa, kratkih čarapa, uključujići i one za vene, kao i obuće bez pričvršćenog đona, pletene ili heklane, bio veći za oko 4,9 miliona maraka u odnosu na isti period lani.

- Tokom ove godine iz BiH je ovih proizvoda najviše izvezeno u Italiju i to u vrijednosti većoj od 11,2 miliona maraka - pokazuju podaci UIO.

U istom periodu godinu ranije BiH je čarape izvezla u vrijednosti većoj od 10,9 miliona maraka. I tada je ove robe najviše otišlo na italijansko tržište i to u vrijednosti većoj 8,8 miliona maraka.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS upravo čarape su dale treći najveći doprinos rastu izvoza tokom deset mjeseci ove godine.

- Čarape čine 2,5 odsto izvoza. Rast vrijednosti izvoza iznosio je 75,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine - podaci su Zavoda.

U kompaniji “Gloria Line” iz Banjaluke za “Glas Srpske” kažu da svoje proizvode najviše izvoze na tržište Njemačke i Slovenije te ističu da su cijene finalnih proizvoda veće nego lani za oko 30 odsto.

- Cijene repromaterijala su znatno skočile, ali bez obzira na to proizvodnja je ostala na istom nivou - rekli su u firmi “Gloria Line”, dodajući da imaju ciljane grupe kupaca.

Sa druge strane u firmi “Madam” iz Kotor Varoša, koja se bavi proizvodnjom čarapa, kažu da svoje proizvode samo plasiraju na tržište BiH, jer nemaju kapacitet da mogu izvoziti.

- Potražnje za našim proizvodima ima, ali nismo razmišljali o izvozu, jer se teško širiti u ovim uslovima, kada je svaka isporuka repromaterijala po novim i višim cijenama - rekli su u ovom preduzeću.

Objasnili su da je veoma teško ispratiti sva poskupljenja, jer cijene finalnih proizvoda ne mogu toliko rasti.

U mini-fabrici čarapa “EMS Factory” iz Kalesije kažu da su visoke cijene repromaterijala uticale i na proizvodnju te istakli da rade sa češljanim pamukom.

- Samo poskupljenje repromaterijala utiče i na cijene finalnog proizvoda pa su cijene morale ići gore, zbog čega smo morali raskinuti saradnju sa pojedinim partnerima - kazali su “EMS Factory”.

Objasnili su da neće doći do novih poskupljenja ako ne budu dizali cijene repromaterijala.

Iako su imali pojedine ponude, kako kažu, još nisu orijentisani na izvoz.

- Najčešće se u ljetnim mjesecima traže stopalice i čarape do gležnja, dok u zimskim mjesecima sokne - rekli su u “EMS Factory”, dodajući da rade i štucne po narudžbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana