Biznis damama sve privlačniji: Konferencija preduzetništva žena u Modriči

Miloš Vasiljević
Foto: M. Vasiljević

MODRIČA - Žene u biznisu podjednako su važne kao i muškarci, zajednička je poruka sa Pete konferencije preduzetništva žena u Republici Srpskoj koju je danas organizovala Privredna komora RS uz finansijsku pomoć Razvojne agencije EDA.

U modričkoj destileriji „Monogram“ oko 140 preduzetnica razmijenilo je iskustva - kako i na koji način da unaprijede svoj biznis ali i da, poučene iskustvima drugih, napravite iskorak u onom poslu kojim se bave.

Srpska, prema nezvaničnim podacima, ima oko 2,500 žena preduzetnica.  U prvom redu žene se bave uslužnim djelatnostima u oblasti trgovine i turizma, ugostiteljstva i finansija, a u posljednje vrijeme pozitivan je trend informaciono -  komunikacionih tehnologija (IKT).

Instruktorka vožnje iz Modriče Sandra Kojić ljubav prema vožnji i volanu pretočila je u preduzetničku viziju.

-Neko sam ko obožava da vozi i to sve  kategorije, jedino još nisam probala da letim, ali i to mi je u planu. To je bio jedan normalan slijed okolnosti zbog ljubavi prema vožnji, ali i nekoj vrsti antipatije prema načinu obuke koji se obavlja danas. Jednostavno, htjela sam da to dovedem na skroz drugi nivo kada je u pitanju obuka – kazala je Kojićeva.

Odlazak ljudi sa našeg prostora itekako se osjetio, poručuje ona u i njihovoj branši. Ali ne žali se, posvećena je i istrajna u svom poslu.

-Dosta je manje kandidata i to mi kažu i starije kolege. Djeca odlaze u inostranstvo, roditelji ih već vode. Ali iskreno, ja sam zadovoljna. Imam sasvim dovoljno kandidata tako da mogu i zaraditi. Od prije mjesec dana imam i novog kolegu koji radi kod mene, jer zbog obima posla ne stižem sama da radim sve – rekla je Kojićeva.

Predsjednica Savjeta za preduzetništvo žena u Privrednoj komori Republike Srpske i generalni sekretar PK Srpske Dragana Kokot kazala  je da je cilj konferencije „Inovativnost za održivost“ da se preduzetnice povežu i iznesu kako i na koji način uspjeti u poslovnom svijetu.

Ističe da u ovom trenutku nemaju precizne podatke o tome koliko je žena vlasnica biznisa u Srpskoj ili u vrhu upravljanja preduzećima ili organizacijama.

- Nažalost, ne vodimo odvojene statistike i to je jedna od inicijativa za ubuduće da imamo preciznu statistiku žena u biznisu. Broj kojim mi približno raspolažemo je oko 2.500 i to je negdje približno 30 odsto u odnosu na ukupan broj privrednih društava. Tu ne obuhvatamo samostalne preduzetnike jer je njih 26.000 u Republici Srpskoj – rekla je Kokotova.

Nekada je žensko preduzetništvo bilo na marginama,  sada to već nije slučaj apostrofirao je ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević. Dodaje da će učiniti sve da se to još unaprijedi.

- Peta konferencija ženskog preduzetništva značajna je sa aspekta podrške njima ali i radu Ministarstva koje u svojim strateškim dokumentima ima i strategiju razvoja ženskog preduzetništva za period 2019-2023. godina. Dajemo podršku preduzetnicama kako financijsku, tako i  kroz edukaciju ili umrežavanja  -  rekao je Petričević.

Petričević naglašava da će se ženama u preduzetništvu i dalje posvećivati puna pažnja.

- U javnom pozivu za mala i srednja preduzeća koji smo raspisali, upravo su u fokusu žene preduzetnice sa svojim malim biznisima – kazao je Petričević apostrofirajući da je cilj i da se podrže početnici odnosno privredne subjekte koji su u razvoju.

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović naglasio je da mu je drago da se na području te lokalne zajednice održava ove konferencija, jer  baš kod njih ima dosta žena koje su se odlučile za svoj biznis.

- Opština Modriča se pridružila onim gradovima i opštinama koje podstiču žensko preduzetništvo i mi smo posljednjih godinu dana uradili mnogo stvari da se odluče za svoj biznis. Ispred lokalne zajednice, napisali smo i strategiju ženskog preduzetništva - rekao je Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana