Bijeljinski “Orao” počeo remont motora za letjelice iz Srbije

Milijana Latinović
Bijeljinski “Orao” počeo remont motora za letjelice iz Srbije

BIJELjINA - U Akcionarskom društvu za proizvodnju i remont iz Bijeljine počela je realizacija ugovora sa Ministarstvom odbrane Srbije koji je zbog epidemije virusa korona bio odgođen, a prema kojem bi zaposleni u “Orlu” do kraja godine trebalo da remontuju šest motora za tamošnje letjelice.

Istakla je to za “Glas Srpske” vršilac dužnosti generalnog direktora “Orla” Biljana Marković, podsjetivši da je Ministarstvo odbrane Srbije najvažniji partner ovom preduzeću.

- Remont jednog motora je u toku, a taj posao za nas je značajan u svakom, pa i u finansijskom, smislu imajući u vidu činjenicu da je riječ o strateškom partneru našeg preduzeća - rekla je Markovićeva.

Iako im nije bio zabranjen rad tokom vanrednog stanja uzrokovanog pojavom i širenjem virusa korona, Markovićeva ističe da je i “Orao” pretrpio štetu tokom marta i aprila, te da se nadaju pomoći Vlade Srpske, bez koje će biti teško prevazići poteškoće.

- Radili smo smanjenim kapacitetom, poštujući sve mjere Republičkog štaba za vanredne situacije kako bismo sačuvali zdravlje zaposlenih i donekle bar održali proces rada. Ugovori čija je realizacija trebalo da počne u martu i aprilu su stopirani ili odgođeni, što će se sigurno odraziti i na polugodišnji račun. Vjerujem da će izvještaj pokazati pozitivnu nulu, to je jedino realno i može se očekivati s obzirom na situaciju - kazala je Markovićeva, dodavši da su zbog poteškoća u poslovanju u proteklom periodu bili prinuđeni da traže odgađanje plaćanja poreza i doprinosa.

Osim početka realizacije godišnjeg ugovora, dodala je, “Orao” je dobio zeleno svjetlo i za aplikaciju za podizanje tehnoloških mogućnosti za održavanje motora “vajper” koje trenutno rade, a taj projekat trebalo bi takođe da se realizuje sa Ministarstvom odbrane Srbije.

- Osim toga, u avgustu očekujemo saradnju i sa jednim inostranim partnerom za koga bi trebalo da remontujemo dva motora - rekla je Markovićeva.

U bijeljinskom “Orlu” trenutno je 393 zaposlenih, a u narednom periodu planirano je zapošljavanje hemičara i metalurga.

- Uspjeli smo tokom epidemije da sačuvamo zdravlje radnika. Niko nije otpušten i to je ono na šta smo ponosni - istakla je Markovićeva.

Posao sa Rusima

Biljana Marković je istakla da pregovori koje su krajem prošle godine započeli sa ruskom kompanijom ODK u cilju dobijanja licenci za remont motora koje koriste borbeni avioni “MiG-29” nisu završeni.

- Sve je stalo zbog pandemije virusa korona, tako da sada čekamo da vidimo šta će se dalje dešavati - rekla je Markovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana