BiH u januaru nastavila plasman pilećeg mesa u Evropsku uniju: U Švedsku otišlo više od 17 tona piletine

Milijana Latinović
BiH u januaru nastavila plasman pilećeg mesa u Evropsku uniju: U Švedsku otišlo više od 17 tona piletine

BANjALUKA - Više od 17 tona domaće piletine vrijednosti 69.541  maraka otišlo je u januaru na švedske trpeze, čime je BiH uspješno nastavila plasman pilećeg mesa u Evropsku uniju, koji joj je odobren krajem prošle godine.

 

Potvrdili su to za “Glas Srpske” u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podsjetivši da je u prošloj godini BiH na tržište EU izvezla 19,5 tona piletine u vrijednosti oko 103.000 maraka.

Iz UIO podsjećaju da je domaća piletina lani plasirana u Hrvatsku i Njemačku, te da je u januaru ove godine pošiljka otišla i u Švedsku.

Borba za otvaranje evropskog tržišta trajala je tri godine, da bi tek početkom 2019. godine BiH konačno dobila zeleno svjetlo za izvoz piletine u EU. Dozvolu za plasman mesa na tamošnje tržište dobile su kompanije “Madi”, “Ovako”, “Brovis” i “Argeta”.

Tešanjska kompanija “Madi” prva je iz BiH izvezla pileće meso u EU u septembru prošle godine, a generalni direktor te kompanije Maid Jabandžić ističe za “Glas Srpske” da domaće kompanije polako i oprezno osvajaju novo tržište.

- Treba malo vremena da se sve kockice slože, uglavnom ne mirujemo i konstantno dogovaramo nove poslove. Završio sam važan sastanak na kome sam dogovorio prvu ozbiljniju pošiljku za jednu evropsku zemlju ali još ne mogu govoriti o detaljima - rekao je Jabandžić, podsjetivši da su prve količine piletine iz kompanije “Madi” lani plasirane u Njemačku.

Jabandžić ističe da je veoma zadovoljan povratnim informacijama koje dobija iz zemalja u koje su izvezli svoje proizvode.

- Naše meso je odlično prihvaćeno na evropskim trpezama i kvalitetom i te kako može parirati mesu proizvedenom u evropskim zemljama. Međutim, nismo konkurentni sa cijenama, jer sve te razvijene zemlje obezbjeđuju enormne podsticaje svojim privrednicima što je nama ovdje nepoznanica - kazao je Jabandžić.

Dodao je da je na domaćem tržištu najveći problem nekontrolisan uvoz koji guši domaću proizvodnju.

- To je najveći problem s kojim se suočavamo. Trenutno se na naše tržište uvozi piletina iz Turske koja je navodno namijenjena prerađivačkoj industriji, međutim izvjesni uvoznici to meso odmrzavaju i puštaju u promet što je pogubno za naše stanovništvo. Na kraju krajeva to je krivično djelo, dovođenje kupaca u zabludu i očekujemo da će nadležne inspekcije čuti naše apele i riješiti probleme - upozorio je Jabandžić.

Meso iz Turske

Maid Jabandžić kaže da je u 2018. godini na tržište BiH stigla zamrznuta piletina iz Turske “teška” skoro 4,5 miliona maraka. On je dodao da su domaći proizvođači u tom periodu uspjeli plasirati u inostranstvo višestruko manje količine mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana