"BH gas" da vrati 1,6 miliona dolara transporteru iz Mađarske i Srbije

Srna
"BH gas" da vrati 1,6 miliona dolara transporteru iz Mađarske i Srbije

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) odlučila je danas da preduzeće "BH gas" hitno mora da vrati avansno uplaćenih 1.600.000 dolara transporteru ovog energenta iz Mađarske i Srbije.

Ovaj zaključak federalna Vlada je donijela danas nakon što je usvojila informaciju u vezi sa problematikom snabdijevanja FBiH gasom, koju je pripremilo federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Federalna Vlada zadužila je uprave i nadzorne odbore preduzeća "Energoinvest" Sarajevo i "BH gasa" da striktno poštuju odredbe uredbe o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede, posebno članove četiri, 10, 11, 12. i 59.

"Zaduženi su i da zajedno analiziraju sadašnje stanje i sačine sporazum, odnosno dogovor kako će se operativno raditi u narednom periodu poštujući sve elemente sadržane u uredbi, odnosno društvo žEnergoinvestž kao snabdjevača gasa i potpisnika ugovora o uvozu prirodnog gasa sa žGasprom ekportž, a žBH gasaž kao operatora transportnog sistema gasa u FBiH", dodaje se u saopštenju.

Rok za realizaciju ove tačke je tri dana.

BiH od 1. aprila prirodni gas dobija preko "Turskog toka", a ne kako je to do sada bio slučaj putem Ukrajine i Mađarske.

Kompanija "Energoinvest", koja je ovlašteni dobavljač gasa za BiH, sklopila je sa ruskom državnom kompanijom "Gasprom" aneks ranijeg ugovora, kojim je precizirano da će se od 1. aprila isporuka odvijati novim pravcem, odnosno gasovodom "Turski tok".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pustio je 1. januara u rad dionicu gasovoda kroz teritoriju Srbije, kojom će se povezuje na gasovod "Turski tok".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana