Bez klika nema opstanka

Danijela Bajić
Bez klika nema opstanka

BANjALUKA - Gotovo sve firme u Srpskoj koriste internet u svom poslovanju, dok njih oko 60 odsto ima veb-sajt, najčešće one iz oblasti informacija i komunikacije, te hotelijerstva i ugostiteljstva.

Pokazalo je to najnovije istraživanje Zavoda za statistiku RS, prema kojem veb-sajt najmanje koriste preduzeća koja se bave trgovinom, saobraćajem i skladištenjem.

Podaci zavoda pokazuju da 99,5 odsto preduzeća ima pristup internetu, dok usluge cloud computinga, odnosno posebnog programa za razmjenu podataka unutar firme, plaća samo 6,6 odsto preduzeća.

Sve prednosti korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju pokazala je pandemija virusa korona jer su, kako kažu privrednici, sastanci i konferencije, ali i pronalazak novih poslovnih partnera mogući samo putem interneta.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da nema preduzeća u Srpskoj koje ne koristi internet, jer to je, kaže, nešto bez čega danas ne mogu da rade.

- Funkcionisanje nekog preduzeća danas bi bilo gotovo nemoguće bez računara i interneta, posebno sada u vrijeme virusa korona. Svako ozbiljno preduzeće u Srpskoj ima i veb-stranicu, putem koje predstavlja svoje proizvode kupcima - kazao je Trivić.

Dodao je da se više od 50 odsto sastanaka u preduzećima danas održava putem interneta, što nije bio slučaj prije pojave virusa korona.

- Mislim da će ovaj način komunikacije u firmama biti sve popularniji. Iako to iziskuje dodatna ulaganja u opremu, vjerujem da će mnogi poslodavci preći na ovaj vid komunikacije i kada virus korona prođe - istakao je Trivić.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da privrednici u Srpskoj nedovoljno koriste sve prednosti modernih tehnologija.

- Kad su u pitanju veb-stranice, kod nas nema dovoljno kvalifikovanog kadra za osmišljavanje i održavanje tih sajtova. Posjećenost veb-stranica raznih kompanija u zemljama regiona je mnogo veća nego kod nas, jer naši ljudi na neki sajt odu tek onda kad traže neki proizvod - tvrdi Pavlović ističući da su kod nas popularnije društvene mreže.

Obuka

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, 15,4 odsto preduzeća zapošljava IKT stručnjake, koji imaju sposobnost da razvijaju, održavaju i upravljaju IT sistemima, dok u 84,6 odsto firmi te funkcije najčešće obavljaju spoljna lica.

- Posmatrajući preduzeća koja zapošljavaju IKT stručnjake, u toku 2019. godine 67,3 odsto preduzeća organizovalo je obuku za IKT stručnjake, što je povećanje od 10,1 odsto u odnosu na godinu ranije. Samo trećina preduzeća organizovala je obuku i za ostale zaposlene u preduzeću, vezanu za unapređenje IKT vještina - navodi se u saopštenju zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana