Bez inovacija firme na klimavim nogama

Milijana Latinović
Bez inovacija firme na klimavim nogama

BANjALUKA - Previsoki troškovi inovacija najveća su prepreka preduzećima da uvođenjem novih tehnologija u poslovanje kvalitetno iskorače na domaće, ali i svjetsko tržište i učvrste svoju poziciju.

 

Pokazuje to analiza Republičkog zavoda za statistiku koja je urađena na uzorku od 1.254 preduzeća, u periodu od 2018. do 2020. godine.

Podaci do kojih su došli statističari pokazuju da je u tom periodu svega 26,2 odsto ispitanih preduzeća sprovelo bar jednu inovativnu aktivnost. Većina inovacija odnosila se na inoviranje poslovnog procesa i proizvoda, a najinovativnije su bile firme iz područja finansijske i djelatnosti osiguranja.

Najveći broj preduzeća, pokazuju statističari, odgodio je planirana ulaganja zbog pandemije virusa korona koja je imala negativan uticaj na čak 54,6 odsto preduzeća, dok je za pet odsto firmi uticaj pandemije bio ekstremno negativan.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za “Glas Srpske” da ovo istraživanje pokazuje pravu sliku stanja u privredi Srpske.

- Definitivno je došlo vrijeme da naša preduzeća konkurentnost traže u novim tehnologijama, znanjima i proizvodima, jer samo na taj način mogu kvalitetno da iskorače kako na domaćem, tako i na stranim tržištima - istakao je Ćorić podsjetivši da je iz tog razloga u Komori lani formiran Centar za digitalnu transformaciju.

Ćorić ističe da je već u dvadesetak preduzeća izrađena strategija koja se odnosi na digitalizaciju procesa proizvodnje, uvođenje novih tehnologija, kao i unapređenje proizvoda.

- To će otvoriti putokaz da rukovodioci preduzeća počnu razmišljati na drugačiji, inovativan način. Savremene tehnologije moraju ući u same procese proizvodnje, da idemo ka automatizaciji i robotizaciji, a to u Evropi traje već godinama - rekao je Ćorić.

Naglasio je da će oni koji ne krenu putem inovacija zaostajati u razvoju, gubiti poziciju na tržištima i neće moći da se nose sa konkurencijom.

- Na Zapadu je to odavno trend, preduzeća koja ne prate razvoj tehnologija nisu konkurentna i ne mogu opstati na tržištu. Uvođenje novih, savremenih tehnologija i digitalizacija proizvodnje je imperativ - naglasio je Ćorić.

U jeku pandemije virusa korona kada su na snazi bile zabrane kretanja i ljudi i robe, pokazalo se da je digitalizacija neminovnost, počevši od onlajn sastanaka, sajmova do susreta privrednika.

Podrška

Pero Ćorić je podsjetio da je Privredna komora RS još prije nekoliko godina ukazala na to da bi Vlada Srpske trebalo da izdvoji više novca za uvođenje novih tehnologija u preduzećima.

- Posredstvom Ministarstva privrede i preduzetništva RS lani je za te namjene izdvojeno oko dva miliona, a u ovoj godini sedam miliona maraka. Naš zahtjev je da u idućoj godini za te namjene u budžetu bude planirano između 15 i 20 miliona maraka, jer bi na taj način ohrabrili naša privredna društva da ulažu u novu opremu - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana