Bankarske garancije čuvaju vrijednost imovine detventskog “Unisa”

 Milijana Latinović
Bankarske garancije čuvaju vrijednost imovine detventskog “Unisa”

DERVENTA - Odbor povjerilaca nekadašnje derventske fabrike cijevi “Unis” u stečaju dao je zeleno svjetlo prijedlogu stečajnog upravnika da ponuđač na idućoj licitaciji mora da ima bankarsku garanciju za iznos koji izlicitira, kako ne bi i dalje neozbiljnim ponudama obezvređivali imovinu.

Rekao je to “Glasu Srpske” stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović, naglasivši da očekuje da Skupština povjerilaca koja je zakazana za 16. decembar taj prijedlog konačno usvoji.

- Izglasali smo i da zaštitna cijena, ispod koje se neće ići, bude 12,19 miliona KM - istakao je Danilović.

On je istakao da se mora stati u kraj neozbiljnim ponuđačima koji dižu cijenu u nebo, a onda je ne plate.

- Ostane nam novac od depozita i time krpimo neke dugove, ali to nije način na koji treba da se radi. Izlicitiraju milionske iznose, uplate po 50.000 KM depozita i ne pojave se. E, kada uvedemo bankarsku garanciju izgubiće 550.000 KM pa da vidimo dokle će tako - rekao je Danilović, naglasivši da se neozbiljnim ponudama samo spušta dalja cijena za narednu licitaciju i obezvređuje imovina nekadašnjeg privrednog giganta. 

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća je procijenjena na više od 40 miliona maraka i odlučeno je da se sve proda kao cjelina.

Do sada su propale tri licitacije, prva jer nije bilo zainteresovanih, druga jer najpovoljniji ponuđač trgovački lanac “Frukta trejd” nije uplatio izlicitiranih 27 miliona KM, a novac nije uplatila ni drugorangirana firma “Feromaster” iz Dervente.

Na trećoj licitaciji početkom oktobra ove godine “Feromaster” je ponudio za imovinu “Unisa” 27,7 miliona KM, dok je “Frukta trejd” dao nešto nižu ponudu.

I ta licitacija je propala jer su oba kupca digla ruke od stečajnog dužnika.

Propale kotizacije

U trci za imovinu nekadašnje fabrike cijevi u stečaju do sada su uglavnom bile samo dvije derventske firme, “Frukta trejd” koja je i najveći povjerilac u “Unisu” i “Feromaster”. Međutim, mešetarenje je ta dva preduzeća do sada koštalo 200.000 maraka, koje su izgubili po osnovu uplaćenih kotizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana