"Banjalučka pivara" proslavila veliki jubilej: Vijek i po kvaliteta i tradicije

Miloš Vasiljević
Foto: A. Čavić

BANjALUKA - "Banjalučka pivara" proslavila je vijek i po postojanja, a gosti su na proslavi velikog jubileja u Banskom dvoru nazdravili za kvalitet, dosljednost, tradiciju i najbolje pivo, koji je jedan od simbola najvećeg grada Srpske.

Generalni direktor "Banjalučke pivare" Ilija Šetka podsjetio je da je idejni tvorac ovog piva Franc Faner, koji je u Banjaluku došao sa trapistima.

Prema njegovim riječima, vrijedni kaluđeri osnovali su manastir trapista "Marija zvijezda" i postavili temelje pivarstva kod nas.

- Srećan sam što smo proslavili preozbiljan jubilej kao što je 150 godina tradicije "Banjalučke pivare". Imali smo goste iz cijelog svijeta. Tu su bili naši prijatelji iz Amerike, Australije, Švedske, Italije, Meksika i cijelog regiona. "Nektar" je potpuno magično pivo. Najveća smo nezavisna pivara na cijelom Balkanu i najbrže rastući i najveći izvozni brend u robi široke potrošnje u Srpskoj, ali i BiH - rekao je Šetka.


Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković čestitao je jubilej uspješnog rada i postojanja najstarijoj kompaniji na ovim prostorima, koja se kako je rekao izborila na probirljivom evropskom i svjetskom tržištu i danas je ambasador u privrednom ambijentu Srpske.

- Među rijetkima su kao privatna kompanija, koja je ostala, a da je pod svoje okrilje nije uzela neka multikompanija. Možemo se pohvaliti da imamo proizvod u Srpskoj i brend kakav je "nektar", koji je širom svijeta poznat - rekao je Višković.

Kako kaže, "Banjalučka pivara" je po tradiciji rame uz rame sa svjetski poznatim brendovima.

- Ne zaostajemo za svjetskim brendovima i ponosan sam na društvenu odgovornost "Banjalučke pivare". Oni su poznati sponzori u kulturno-sportskom životu Srpske i skoro svim manifestacijama daju podršku - rekao je Višković.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković čestitao je jedan od najvećih jubileja koji se obilježava kod nas.

- "Banjalučka pivara" ima veću tradiciju od mnogih ustanova i institucija. Možda je najpreciznije reći da je istorija "Banjalučke pivare" gotovo jednaka istoriji grada u posljednjih vijek i po. Iz "Banjalučke pivare" možemo izvući da duh preduzetništva na ovim prostorima dugo traje - rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana