Ambalaža diktira otkup

Jana Kezić
Ambalaža diktira otkup

BANjALUKA - Pred prerađivačima povrća i voća u Srpskoj je još jedna neizvjesna sezona jer ne mogu da nabave potrebne količine ambalaže, što im usporava posao i remeti plan otkupa sirovina.

Iako se uzdaju u vrijedne ruke domaćina i plodnu zemlju Semberije, tamošnji prerađivači kažu da će ova godina ipak biti mnogo teža od prethodne. Na ovogodišnje poslovanje, kako objašnjavaju, utiču kretanja na svjetskim berzama i enormno poskupljenje svega što je u vezi sa ovom vrstom proizvodnje.

Direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović rekao je za “Glas Srpske” da je došlo do poremećaja na globalnom nivou, u smislu nabavke ambalaže za njihove proizvode.

- Prvi uzrok je pandemija virusa korona, a zatim i sukob u Ukrajini i na to ne možemo da utičemo. To ne muči samo nas, nego i ostale sektore - kazao je Filipović. Sezonu su započeli u punom kapacitetu preradom graška, ali problem je što im manjka ambalaže.

- Koliko je ovaj problem ogroman govori činjenica da smo limenke u koje pakujemo grašak platili prije tri mjeseca, a one su nam isporučene tek prije nekoliko dana. Nezahvalno je bilo šta predviđati jer je ambalaža presudna za bilo kakvu dalju priču o ovogodišnjoj sezoni - rekao je Filipović. 

Objasnio je da prerađivači više ni ne pričaju o problemu sa cijenama, koje se mijenjaju na dnevnom nivou, ni o tome da su limenke u odnosu na prethodni period skuplje za 120 odsto, nego o tome kako ih nabaviti.

- Mi više ne pitamo za cijenu, samo pitamo da li ih ima. Sezonu jesmo krenuli u punom kapacitetu, ali šta dodatno da otkupljujemo, ako nemamo ambalaže i ako nemamo u šta da pakujemo - kaže Filipović.

Objasnio je da su cijene svih faktora proizvodnje znatno skočile, što će svakako uticati i na cijenu finalnog proizvoda.

- O tome koliko je turbulentno stanje na tržištu, svjedoči podatak da se već danas ne uklapamo u jučerašnju računicu jer je sve preko noći otišlo gore - rekao je Filipović.

Da je ovogodišnja sezona zaista neizvjesna, saglasni su i u preduzeću “Spektar drink”, a rukovodilac komercijale za domaća tržišta Nebojša Jeftić kaže da su sirovine u dobrom dijelu obezbijedili na vrijeme.

- Imamo nešto iz prošle godine što je rezultat slabije prodaje. Što se tiče dopune sirovina, prije svega voća, mislim da ne bi trebalo da bude problema, iako očekujemo neznatno više cijene - priča Jeftić. O količinama koje će otkupiti, kako kaže, rano je govoriti jer je sve nepredvidljivo.

- Ambalaže imamo za narednih dva do tri mjeseca, a šta će dalje biti, još je nezahvalno govoriti - kazao je Jeftić. Objasnio je da su silna poskupljenja lančano uticala i na cijene finalnih proizvoda.

- Znamo kakva je kupovna moć građana i da plate ne prate povećanje cijena, što već osjetimo na obimu prometa i tu očekujemo još veće probleme - rekao je Jeftić i dodao da proizvode uglavnom plasiraju na domaće tržište, a solidan dio izvoze i u zemlje regiona, nešto u Ameriku i Australiju, te u zapadnu Evropu.

Sezonci

U prerađivačkim pogonima u sezoni dospijevanja voća i povrća uvijek bude posla i za sezonske radnike, a Nebojša Jeftić kaže da nemaju problema sa radnom snagom.

- Sezonce angažujemo po potrebi, u zavisnosti od toga kako koje vrste voća i povrća prispijevaju za preradu. Uglavnom su to žene koje godinama tokom sezone rade kod nas - rekao je Jeftić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana