Akumuliranjem sredstava značajno uvećane penzije članovima EPF-a: Prosječna isplata porasla za 50 odsto

Milijana Latinović
Akumuliranjem sredstava značajno uvećane penzije članovima EPF-a: Prosječna isplata porasla za 50 odsto

BANjALUKA - Penzije iz Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) legle su na račune nekoliko desetina članova, a prosječna isplata iznosi nešto više od 625 maraka.

Istakla je to za “Glas Srpske” izvršna direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak, naglasivši da je najveći do sada isplaćeni iznos dva puta veći od prosječnog.

- Protekom vremena, iznosi akumuliranih sredstava se značajno povećavaju, tako da je prosječna isplata u odnosu na kraj 2019. godine porasla za više od 50 odsto kao i broj izvršenih isplata - pojasnila je Drobnjakova.

Podsjetila je da korisnici stariji od 58 godina mogu raspolagati sredstvima iz fonda.

- Osim članovima, isplaćivali smo i akumulirana sredstva nasljednicima preminulih članova - pojasnila je Drobnjakova i dodala da se zahtjevi za isplatu najčešće podudaraju sa odlaskom članova u redovnu penziju, jer tada prestaju da budu članovi penzijskog plana kod poslodavaca.

Drobnjakova navodi da iznos koji je akumuliran zavisi od perioda uplate u Evropski dobrovoljni penzijski fond, visine mjesečnog penzijskog doprinosa, kao i prinosa fonda.

- Kako vrijeme bude proticalo, iznos i broj isplata će biti sve veći, budući da broj članova fonda kontinuirano raste, kao i njihova akumulirana sredstva. Imali smo slučajeve isplate članova fonda koji su imali samo jednu uplatu u EPF, ali su otišli u starosnu penziju i prestali da budu zaposleni kod poslodavca koji im je vršio uplate - istakla je Drobnjakova.

Naglašava da su značajno veći iznosi isplata kod članova EPF-a koji su već nekoliko godina akumulirali sredstva i kod koji je iznos uplate na mjesečnom nivou bio 100 KM, bez obzira da li je ta sredstva uplaćivao poslodavac, sam zaposleni ili, što je najčešći slučaj u praksi, kao kombinacija uplate poslodavca i sufinansiranje uplate od strane zaposlenog, u skladu sa neoporezivim iznosom uplate.

- Sprovođenje Odluke Vlade RS o organizovanju penzijskog plana, na unaprijed definisan način u planiranim vremenskim okvirima, je značajno uticalo na povećanje broja članova Evropskog penzijskog fonda, i bilo jasan indikator podizanju svijesti o značaju dobrovoljne penzijske štednje stanovništvu - rekla je Drobnjakova i dodala da je uprkos svim poteškoćama izazvanim pandemijom virusa korona EPF poslovao stabilno u prvim mjesecima ove godine, te da je bio apsolutno likvidan prema svojim članovima i da nije zabilježio gubitke na ulaganjima.

Planovi

Gordana Drobnjak kaže da iako su, kao i svi, u određenoj mjeri morali da redukuju svoje aktivnosti i planove u prvim mjesecima 2020. godine, upravo oni pokazatelj koliko je važno dugoročno razmišljati i planirati za situacije kada ne budemo u mogućnosti da imamo druge izvore prihoda, te koliko je značajno ulagati u svoju dobrovoljnu penzijsku štednju.

Pored sada već aktivne promocije EPF-a prema postojećim članovima, dodala je, cilj im je da i dalje rade na podizanju svijesti o penzijskoj štednji i na podizanju prosječne uplate u EPF.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana