Advokate čeka više od 10.000 predmeta

Milijana Latinović
Advokate čeka više od 10.000 predmeta

BANjALUKA - Advokati u Brčkom trebalo bi da se 20. januara vrate u sudnice i započnu preuzimanje pošte, a s obzirom na to da nisu radili od aprila prošle godine, čeka ih više od 10.000 predmeta.

Istakao je to za “Glas Srpske” član protestnog odbora advokata iz Brčkog Mirko Simić podsjetivši da je Apelacioni sud distrikta polovinom decembra 2019. godine utvrdio da odredba Zakona o fiskalnim sistemima, koja se odnosi na fiskalizaciju advokatske djelatnosti, nije u skladu sa Statutom distrikta.

Simić je pojasnio da se, s obzirom na ovu odluku, na snagu vraća stara odredba Zakona o fiskalnim sistemima iz 2016. godine prema kojoj se iz sistema fiskalizacije isključuju advokatska djelatnost i trgovina na veliko.

- Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, ova odluka Apelacionog suda trebalo bi da bude u srijedu objavljena u “Službenom glasniku Brčko distrikta”. Očekujem da bi 20. januara trebalo da počnemo raditi, a prvi korak biće preuzimanje pošte - rekao je Simić i podsjetio da u Brčkom radi 37 advokata. 

Dodao je da im nakon preuzimanja pošte za odlazak na ročišta treba bar osam dana pripreme.

- Nešto više od 10.000 izvršnih predmeta je u sudu. Osim toga, oko 1.300 parnica je u toku, zatim 200 krivica, plus predmeti koje nismo još zadužili - istakao je Simić. 

Vlada Brčkog je osnovnim Zakonom o fiskalnim sistemima, koji je usvojen 8. juna 2016. godine, izuzela advokatsku djelatnost od obaveze registrovanja prometa putem fiskalne kase.

Međutim, Skupština je bez nacrta ili prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra 2018. godine, usvojila izmjene pomenutog zakona kojima je propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti. Zbog toga su advokati u Brčkom 26. aprila prošle godine napustili sudnice i obustavili rad.

Iako je usmeno bilo dogovoreno da će na sjednici Skupštine distrikta 23. oktobra prošle godine biti usvojene izmjene Zakona o fiskalizaciji, prema kojima bi advokati na godinu bili izuzeti iz sistema fiskalizacije do pronalaska konačnog rješenja, to se nije desilo jer nije bilo dvotrećinske podrške za predviđene izmjene zakona pošto su protiv glasali bošnjački poslanici.

Nakon toga brčanski advokati zatražili su od tamošnjeg Apelacionog suda ocjenu ustavnosti spornog člana zakona. 

 

 Žalbe

Mirko Simić je istakao da će nakon što se vrate u sudnice, advokati u skladu sa zakonskim procedurama prvo rješavati predmete koji se tiču izjavljivanja pravnih lijekova.

- Prioritet će biti izjavljivanje žalbi i u tom smislu rokovi će se morati poštovati - rekao je Simić. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana