Slovački Skaj Jurop proglasio bankrot

Glas Srpske
Slovački Skaj Jurop proglasio bankrot

BRATISLAVA - Kompanija za jeftine avionske letove "Skaj Jurop" proglasila je juče bankrot i suspendovala sve letove, pošto nije uspjela da izmiri dugovanja nastala zbog pada prihoda usljed ekonomske krize, javile su agencije.

Odluku o proglašenju bankrota donio je stečajni upravnik "Skaja" kojeg je imenovao sud, pošto je  kompanija u junu od države dobila tromjesečnu zaštitu od kreditora, poslije čega je pokušala da otplati velike dugove.

Stečajni upravnik kao razlog bankrota naveo je nedostatak sredstava za dalje finansiranje poslovanja. "Skaj Jurop" saopštio je da su od juče svi letovi do daljeg obustavljeni.

Broj putnika u julu je umanjen za 37 odsto na godišnjem nivou, a do kraja juna zabilježen je 15,1 milion evra neto gubitka.

Putnike koji su ranije rezervisali karte za letove preko ove kompanije iznenadilo je kada je "Skaj Jurop" u noći sa 31. avgusta na 1. septembar preko svoje Interent stranice putnike obavijestio da "odmah prekida sve svoje operacije" i da novac za avionske karte, koje je ta kompanija uredno prodavala, neće biti vraćen.

Onima koji su unaprijed kupili povratne karte slovačka kompanija poručila je da za povratak kući nađu drugog avioprevoznika.

Berza u Beču saopštila je da je od juče do daljeg suspendovala trgovanje akcijama "Skaj Juropa".

Aerodrom u Pragu saopštio je da od juče ne dozvoljava slijetanje avionima ove firme, zbog neizmirenih računa, a aerodrom u Beču iz istih razloga već je 15. avgusta otkazao saradnju sa slovačkom kompanijom.

Još u junu nadležni slovački sud procijenio je da "Skaj Jurop" nema dovoljno novca da nastavi rad usljed pada broja putnika i prihoda.

Letovi

Kompanija "Skaj Jurop" sa sjedištem u Slovačkoj osnovana je 2001. godine i pokrivala je uglavnom kontinentalni dio Evrope. Sa poslovanjem je započela 2002. godine, a dnevno je imala i do 10 letova iz Bratislave, Praga i Beča, odnosno letjela je iz 17 evropskih zemalja na 30 destinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana