Sirovina stiže u “Unis”, ali radnici traže ispunjenje obećanja: Prvo plate, pa onda proizvodnja

Milijana Latinović
Sirovina stiže u “Unis”, ali radnici traže ispunjenje obećanja: Prvo plate, pa onda proizvodnja
Sirovina stiže u “Unis”, ali radnici traže ispunjenje obećanja: Prvo plate, pa onda proizvodnja

Derventa - Prve količine sirovine iz Rusije trebalo bi danas da stignu u derventsku Fabriku cijevi “Unis”, ali ogorčeni radnici koji štrajkuju poručuju da proizvodnja neće početi dok im uprava preduzeća ne isplati zarađene plate.

 

 

 

Zaposleni u nekadašnjem derventskom gigantu stupili su u generalni štrajk 11. oktobra prošle godine tražeći isplatu zaostalih plata, uplatu doprinosa i ostalih naknada.

Većinski vlasnik derventske fabrike Goran Tomić rekao je za “Glas Srpske” da je preduzeće na pragu rješavanja svih problema i da očekuje da će dugovi prema radnicima veoma brzo biti izmireni.

- Prva količina sirovine iz ruskog “Magnetogorska” stiže u ponedjeljak i proizvodnja će moći da počne. Ostaje nam još da riješimo sve u vezi sa kreditom koji nam je obećan da bismo izmirili dugovanja prema radnicima. Istog sekunda kada kredit bude odobren isplatićemo sve radnicima - rekao je Tomić i dodao da je već dogovorena saradnja sa kupcima u zapadnoj Evropi i da su prve količine cijevi unaprijed prodate.

Međutim, predsjednik Štrajkačkog odbora Branko Rauković ističe za “Glas Srpske” da uprkos najavama vlasnika proizvodnja neće početi dok prava zaposlenih ne budu ispoštovana.

- Mi više u obećanja ne vjerujemo. Duguju nam šest plata, ne možemo otići ljekaru, jer nam ne uplaćuju zdravstveno osiguranje i ništa iz potpisanog protokola nije ispoštovano. Dovedeni smo na ivicu egzistencije - rekao je Rauković.

Dodao je da su se uzdali da će Vlada RS uspjeti na neki način da im pomogne, ali da još nije zakazan sastanak sa nadležnima.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić ističe da još nije stigao odgovor iz Vlade RS o eventualnom sastanku na kojem bi se pokušalo naći rješenje za ovo preduzeće.

- Nakon sastanka sa načelnikom opštine Miloradom Simićem, u decembru prošle godine, poslat je dopis Vladi, međutim prema informacijama koje sam dobio od načelnika, nikakav odgovor još nije stigao. Svjesni smo da je trajalo formiranje vlasti, potom su bili i praznici, pa evo svaki dan očekujemo povratne informacije u vezi sa tim dopisom - rekao je Peulić.

Na sastanku, koji je održan početkom decembra prošle godine, menadžment “Unisa” je obećao radnicima isplatu četiri plate i uplatu pet zaostalih doprinosa iz 2017. godine i to najkasnije do 21. decembra. Zaposlenima koji su stekli uslove za penziju obećano je tada i povezivanje staža, ali obećanja nisu ispunjena.

Penzioneri

Branko Rauković kaže da je u štrajku oko 160 radnika “Unisa” te da su među njima i oni koji je odavno trebalo da počnu da primaju penzije.

- Imamo 12 radnika koji je već trebalo da budu penzioneri, ali to pravo ne mogu ostvariti, jer im nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko osiguranje - rekao je Rauković.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana