Sirovina kočnica za 400 radnih mjesta

Radmila Đević
Sirovina kočnica za 400 radnih mjesta

Foča - Opština Foča ima ponudu investitora za otvaranje pogona za finalnu preradu drveta u industrijskoj zoni Brod na Drini u kojem bi bilo zaposleno od 350 do 400 radnika, ali je za realizaciju investicije neophodno otkloniti prepreku koja se odnosi na ograničene kapacitete za snabdijevanje sirovinom.

Plan investitora je da u pogonu proizvodi namještaj namijenjen za izvoz, za šta bi trebalo godišnje obezbijediti oko 30.000 kubnih metara drveta. Poseban problem je struktura neophodnih sirovina jer je potrebno 24.000 kubika bukve i 6.000 kubika hrasta.

Uklanjanje prepreka za realizaciju bila je tema sastanka ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Steve Mirjanića sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem.

- Šumsko gazdinstvo “Maglić” iz Foče godišnje proizvodi oko 90.000 kubika drveta, od čega su 70 odsto četinari i 30 odsto lišćari, tako da je bilans lišćara manji od potreba ovog prerađivačkog kapaciteta, koji bi zaposlio između 350 i 400 radnika - rekao je Mirjanić i dodao da se radi o vrlo ozbiljnom projektu.

U lokalnoj upravi pojašnjavaju da su u kontaktu sa potencijalnim poslovnim partnerom, koji ima sličnu fabriku u Fojnici i radi za poznati svjetski lanac prodavnica namještaja “Ikea”.

- Proizvodili bismo stolice i druge vrste namještaja, a kompletna proizvodnja bila bi namijenjena za izvoz. Naš adut je da na području ove regije postoji dovoljno sirovine i da to ne bi bio samo projekat lokalnog, već regionalnog karaktera. Drugačijom raspodjelom, odnosom i razmišljanjem o našoj zajedničkoj potrebi da zaposlimo toliki broj ljudi, ne samo iz Foče, nego iz regije, ovaj projekat je moguće realizovati - rekao je Mašić.

Inicijativu za pokretanje pogona u Foči Mirjanić će predstaviti Vladi RS. Opština Foča je na sebe preuzela obavezu da nadležnim institucijama dostavi podatke sa koliko sirovina, pogotovo bukvom i hrastom, raspolažu šumska gazdinstva u Foči i okolnim opštinama, te koliko polufinalni prerađivači mogu da usmjere rezane građe za potrebe finalne prerade.

U opštini očekuju da će Vlada RS imati razumijevanja za ovu inicijativu i pružiti podršku otvaranju pogona i zapošljavanju radnika.

“Maglić” među najboljima

Stevo Mirjanić je pohvalio fočansko Šumsko gazdinstvo “Maglić”. On je istakao da je ono, na osnovu svih parametara, jedno od najuspješnijih šumskih gazdinstava u sistemu “Šuma RS”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana