“Orlu” se smiješi ugovor sa Rusima

Milijana Latinović
“Orlu” se smiješi ugovor sa Rusima

Bijeljina - Akcionarsko društvo za proizvodnju i remont “Orao” iz Bijeljine trebalo bi da do kraja godine potpiše ugovor sa Rusima o remontu motora za helikoptere, čime bi obezbijedili sigurno poslovanje u narednih deset godina.

Da će “Orao” dobiti licencu za remont motora helikoptera ruske proizvodnje dogovoreno je u maju prošle godine u Moskvi na zasjedanju Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju. Međutim, ugovor sa ruskom firmom “Klimov” još nije potpisan, ali su pregovori u toku i u “Orlu” očekuju da će uskoro staviti potpis na ovaj dokument.

- Trebalo bi da se do kraja godine iskristališe stanje u vezi sa ugovorom za licencu za remont motora helikoptera ruske proizvodnje, jer se dugo radi na pripremi ovog projekta. Neophodno je riješiti problem finansiranja projekta, za šta je potrebno obezbijediti sredstva u iznosu od nekoliko miliona evra - rekli su u “Orlu”.

Pojašnjavaju da “Orao” mora da uloži određeni iznos u projekat, čime bi se obezbijedila tehnička dokumentacija, obuka radnika i transfer tehnologija kako bi bili spremni da odgovore svim novim zadacima.

U “Orlu” ističu da su sproveli istraživanje tržišta u regionu i u svijetu koje je pokazalo da samo na prostoru bivše Jugoslavije postoji respektabilna flota helikoptera koji koriste ruske motore “klimov TV3-117” i da bi ovo preduzeće dobro kotiralo na tržištu ukoliko dobije licencu.

- “Orao” bi bio jedina sertifikovana kompanija za remont helikopterskih motora TV3-117 izvan Rusije, jer su ostali remontni zavodi izvan Rusije izgubili njihovu podršku. Srbija ima izuzetno dobre odnose sa Ruskom Federacijom i “Orao” na bazi tih odnosa pokušava da uspostavi saradnju - istakli su u “Orlu” i naglasili da očekuju da će poslovni rezultat na kraju ove godine biti dobar, s obzirom na obim ugovorenog posla.

U nekadašnjem vazduhoplovnom zavodu, a današnjem Akcionarskom društvu “Orao” zaposleno je 397 radnika. Osim remonta motora za školsko-borbene avione vojske Srbije, trenutno rade i motore za naručioce iz Indije, a u planu je i saradnja sa  Malezijom i Italijom.

“Orao” kontinuirano ulaže u školovanje i usavršavanje kadrova, a samo u toku 2018. uloženo je više od pola miliona maraka u nabavku nove opreme i unapređenje specijalnih procesa i tehnologija.

Značajan potencijal “Orla” predstavljaju laboratorije, koje su razvijene prvenstveno za potrebe procesa remonta i proizvodnje turbomlaznih motora i ispitivanja u vazduhoplovstvu, a koje pružaju usluge iz domena zakonske metrologije i ispitivanja materijala za više od hiljadu naručilaca iz regiona.

Motori

U Akcionarskom društvu za proizvodnju i remont “Orao” ističu da je 1987. godine, za koju kažu da je bila zlatna godina “Orla”, kada je na raspolaganju bio i pogon u Libiji, remontovano i servisirano u određenom obimu više od 300 motora. Današnji kapacitet je oko 50 motora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana