Jači rast sa firmama iz Srbije

Milijana Latinović
Jači rast sa firmama iz Srbije

Banjaluka - Povratak preduzeća iz Srbije u RS čija su sjedišta trenutno na području FBiH doprinio bi unapređenju privrede, novim ulaganjima, izgradnji infrastrukture i otvaranju radnih mjesta, stav je poslovne zajednice u Srpskoj.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković nedavno je istakao da je zamolio predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da utiče na to da se kompanije, njih dvadesetak, koje su svoja predstavništva ranije preselila iz RS na područje FBiH vrate u Srpsku, gdje ih očekuju povoljniji uslovi privređivanja.

Višković je kazao da, iako je u jednom trenutku situacija bila zategnuta, u posljednje tri godine sve se promijenilo u korist Srpske, tako da je zbirna poreska stopa na primanja niža nego u FBiH, a i struja je jeftinija. On je kazao da je odlazak tih preduzeća napravio značajne gubitke jer povrat PDV-a za te firme ide FBiH, dok Srpska na osnovu toga gubi milione.

Poslovna zajednica u Republici Srpskoj ocjenjuje taj potez premijera veoma dobrim i korisnim u smislu unapređenja razvoja privrede.

- Uvođenje poreza na dividendu od deset odsto bio je nesmotren potez i zbog tog nameta preduzeća su svoje poslovanje preselila iz Srpske u FBiH, gdje toga nije bilo. Nisu samo firme iz Srbije preselile tamo poslovanje, već i neka druga preduzeća. Sigurno je taj potez koji podvlači premijer dobar, samo teže je posljedice liječiti nego spriječiti - istakao je za “Glas Srpske” predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Naglasio je da prije donošenja bilo kakvih zakona, posebno onih koji se tiču privrede, dobro treba sagledati posljedice koje mogu uslijediti.

- Podržavam nastojanja vlasti da se firme vrate jer sada definitivno nema nikakvog razloga, uslovi kod nas su možda čak i povoljniji. Kapital uvijek ide tamo gdje su bolji uslovi privređivanja, tako da sam siguran da će dobar dio tih preduzeća i bez poziva da se vrati - dodao je Škrebić.

I u Privrednoj komori Republike Srpske pozdravljaju najavljenu inicijativu predsjednika Vlade RS.

- Naše analize pokazuju da smo u ranijem periodu zabilježili više slučajeva gdje su kompanije iz Srbije promijenile generalne zastupnike na području BiH nego što su bukvalno preselile proizvodnju iz RS u FBiH. Međutim, nama je veoma važno da se i ta generalna zastupništva vrate na teritoriju Srpske zbog razvijanja mreže poslovanja, a sve to doprinijelo bi novim ulaganjima, izgradnji infrastrukture, otvaranju novih radnih mjesta i drugim benefitima - rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana