Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka: Salon u Lincu šansa za privrednike

Milijana Latinović
Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka: Salon u Lincu šansa za privrednike

Jedinstveni izložbeni salon “Šou rum Linc” sutra će biti otvoren u Lincu, raskrsnici puteva između evropskih metropola, a svoje proizvode izložiće 35 kompanija iz Republike Srpske i na taj način zakoračiti bliže ka austrijskom tržištu, istakao je u intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

On je kazao da će izložbeni salon otvoriti premijer RS Radovan Višković, a svečanosti će prisustvovati i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju Nemanja Kovačević, predstavnici Predstavništva Srpske u Austriji, privrednici te zvaničnici iz Austrije i predstavnici tamošnjih kompanija.

- Iako je Područna privredna komora Banjaluka nosilac svih aktivnosti, proizvode će predstaviti privrednici iz svih krajeva Srpske - istakao je Račić.

GLAS: Koje firme će se predstaviti i kakve proizvode će izložiti?

RAČIĆ: Tržište Austrije je veoma razvijeno i preferira robu izuzetno visokog kvaliteta. Firme su to razumjele i tamo idu sa najkvalitetnijim proizvodima. Najveći broj izlagača je iz oblasti drvne industrije, a predstaviće se i proizvođači kafe, prirodne kozmetike i ljekobilja, tekstila, boja i lakova, te medicinske opreme. Među njima već ima onih koji izvoze svoje proizvode na tržište Austrije. Svim izlagačima obezbijedićemo adekvatne sastanke i kontakte sa trgovačkim lancima.

GLAS: Da li planirate slične aktivnosti u drugim zemljama?

RAČIĆ: Ovo je pionirski poduhvat koji smo realizovali u saradnji sa Predstavništvom RS u Austriji, uz podršku Vlade Srpske. Izlagači imaju idućih godinu dana obezbijeđen besplatan prostor, a troškove zakupa snosi Vlada. Od naredne godine oni će sami plaćati zakup i to pet evra po kvadratu. Proizvodi koji budu izloženi u Lincu treba da posluže kompanijama iz Austrije da se uvjere u visok kvalitet naših proizvoda koji su rađeni po svjetskim standardima. Ukoliko se ovaj projekat pokaže uspješnim, a vjerujem da hoće, slične projekte planiraćemo i na drugim tržištima.

GLAS: Šta će otvaranje salona značiti za privrednike iz Srpske?

RAČIĆ: Malo koji privrednik može sebi da priušti da potroši 10.000 ili 20.000 evra da bi osvojio neko novo tržište. Ovdje komora potpuno besplatno pruža tu mogućnost. Obezbijedili smo besplatan prevoz privrednika i eksponata. Ovo je jedinstvena šansa da uz minimalne troškove izađu na jedno veoma značajno i razvijeno tržište.

GLAS: Na kom je nivou spoljnotrgovinska razmjena Srpske i Austrije?

RAČIĆ: Prije deset godina imali smo veoma loš spoljnotrgovinski bilans s Austrijom, da bi prošle godine postigli suficit od 50 odsto u odnosu na prethodne godine. To tržište je spremno da prihvati naše kvalitetne proizvode i domaćim privrednicima je ovo pouzdana šansa da na velika vrata uđu na tamošnje tržište.

Poslovni forum

GLAS: Kakvi su planovi nakon otvaranja salona u Lincu?

RAČIĆ: Namjera nam je da u septembru ili oktobru organizujemo veliki poslovni forum u Lincu, gdje bi Privredna komora gornje Austrije i naša komora bili nosioci projekta, a pored firmi koje tamo izlažu proizvode, pozvali bi i druge zainteresovane kompanije. Bio bi to korak više u jačanju saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana