APIF RS: Predaja izvještaja do kraja mjeseca ili slijede kazne

Željka Kokot
APIF RS: Predaja izvještaja do kraja mjeseca ili slijede kazne

Banjaluka - Rok za predaju finansijskih izvještaja Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) ističe 29. februara, a privrednici koji ne ispune tu zakonsku obavezu suočiće se sa novčanom kaznom.

Novi Zakon o računovodstvu i reviziji RS, koji je stupio na snagu početkom godine, obavezao je sve privredne subjekte da finansijske izvještaje za prethodnu godinu predaju najkasnije do kraja februara. Nepoštivanje zakonskih odredaba povlači sa sobom kaznene odredbe, a za njihovo sprovođenje nadležna je Poreska uprava RS.

Direktor APIF-a Jelena Ćetković kaže da su prema novom zakonu dužni da dostave Poreskoj upravi RS informaciju o broju obveznika koji nisu predali finansijske izvještaje u zakonskom roku.

- Poreska uprava će u skladu sa zakonom preduzimati kaznene mjere za privrednike koji nisu ispunili svoju zakonsku obavezu i predali finansijski izvještaj za prethodnu godinu u predviđenom roku - kaže Ćetkovićeva.

Privrednike će nepoštovanje zakona skupo koštati, jer se novčane kazne za pravna lica kreću od 3.000 do 15.000 KM, dok će fizička lica koja pružaju računovodstvene usluge trećim licima a nisu za to sertifikovana biti sankcionisana sa 300 do 1.500 KM.

Ćetkovićeva je kazala da je novi zakon dobar jer većina privrednih subjekata do sada nije poštovala rokove, pa je najveći broj izvještaja o poslovanju kasno stizao na njihovu adresu.

- Privrednici obično čekaju posljednji dan da nam dostave finansijski izvještaj, što nam otežava poslovanje, jer mi u utvrđenom roku moramo dostaviti obrađene izvještaje Ministarstvu finansija RS - naglašava Ćetkovićeva.

Privrednicima je sačinjavanje finansijskih izvještaja znatno olakšano, jer na sajtu APIF-a mogu preuzeti program za elektronsko popunjavanje izvještaja, čime je proces njihovog kreiranja, predaje i obrade olakšan i ubrzan. Korisnicima usluga APIF-a će u narednom periodu biti omogućen i uvid u finansijske izvještaje koji se predaju na prostoru FBiH, a uskoro će biti u funkciji i metodologija utvrđivanja pokazatelja i davanja mišljenja o bonitetu pravnih lica i preduzetnika.

Planovi

Namjera APIF-a je da u skorijem periodu uveže sve registre iz domena svog poslovanja, a u planu je i uspostavljanje registra prinudne naplate i registra stečajnih masa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana