Visoke koncentracije polena koprive i bokvice

Agencije
Visoke koncentracije polena koprive i bokvice

Banjaluka - Poljoprivredni institut Republike Srpske će do kraja vegetativne sezone dostavljati podatke o koncentracijama polena, uz prognoze za tekuću sedmicu, i one će biti redovno objavljivane na sajtu grada. Prema prognozama, narednih dana biće visoke koncentracije polena koprive i bokvice, koje kod alergičnih osoba uglavnom izazivaju alergijske reakcije.

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u gradu počelo je proteklog vikenda, nakon što je iz drugog pokušaja uspješno izabrana firma zadužena za ovaj posao.

Sezona polena kreće početkom marta, a najjača je u ljetnim mjesecima. Najčešće traje do oktobra, ali polen ambrozije traje i do novembra.

Student Marko Stanković, koji je alergičan na polen već dugi niz godina, ističe da će mu ovi podaci biti od pomoći, jer će znati kada može očekivati jaču koncentraciju polena.

- Mada ovaj “semafor” neće spriječiti alergijske reakcije, makar ću imati u vidu kada je koncentracija veća, kako joj se ne bih izlagao i da je, po mogućnosti, izbjegnem taj dan - rekao je Stanković.

A. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana