Dom “Rada Vranješević” u procesu transformacije

A. J. R.
Dom “Rada Vranješević” u procesu transformacije

Banjaluka - Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u Banjaluci u naredne tri godine biće potpuno transformisan, a cilj je da što više mališana dobije priliku da odrasta u toplini porodičnog doma.

Informaciju o procesu transformacije ove ustanove juče je usvojila Vlada RS, a program “Transformacije institucija i prevencija razdvajanja djece od porodica” realizovaće se u partnerstvu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i UNICEF-a BiH, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Transformacija Doma bi trebalo da smanji broj korisnika na način da što više djece odrasta u okrilju hraniteljskih porodica. Takođe, cilj je da se djeci bez roditeljskog staranja, djeci pod rizikom od razdvajanja od porodica i sa smetnjama u razvoju omoguće ista prava i status koji imaju drugi mališani.

Direktor Doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut ističe da ova ustanova već radi na procesu transformacije po planu koji je donijela radna grupa sastavljena od predstavnika Doma i Ministarstva zdravlja.

- Plan podrazumijeva da se do 2021. godine Dom okrene novim uslugama i postane resursni centar socijalne zaštite u Srpskoj - rekao je Kajkut. Ističe da usluge predviđene transformacijom obuhvataju osnivanje vrtića, uspostavljanje usluge “Predah”, osnivanje resursnog centra sa savjetovalištem, prihvatilišta, dnevnog centra.

- “Predah” je namijenjen djeci sa poteškoćama u razvoju koje će roditelji moći da dovode u Dom na dnevni boravak. Jedna od novih usluga odnosi se i na podršku spajanja djece sa njihovim biološkim porodicama - naveo je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana