Zelenilo ostaje, ideja o neboderima nestaje

Vesna Popović
Zelenilo ostaje, ideja o neboderima nestaje

Banjaluka - Na radost velikog broja Banjalučana gradsko jezgro će i dalje krasiti zelene površine, a na nekim dijelovima bi trebalo da niknu nove, dok planovi o izgradnji nebodera na više lokacija odlaze u prošlost.

Riječ je o izmjenama koje će biti uvrštene prilikom nove izrade nacrta regulacionog plana (RP) dijela centralnog područja grada, a koje su razmatrali odbornici Skupštine grada na jučerašnjem zasjedanju. Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je nova izrada ovog dokumenta bila neophodna, jer je na ranijem javnom uvidu stigao veliki broj primjedaba i prijedloga, te da ih je potrebno uvrstiti.

- Nova verzija nacrta će ponovo ići na javni uvid i siguran sam da ćemo opet imati mnogo dobrih prijedloga da bismo do kraja godine dobili konačnu verziju ovog RP, koji bi omogućio značajnu transformaciju centra - kazao je Radojičić.

Naveo je da će kroz novi nacrt na Bulevaru biti sačuvana zelena površina kod džamije Ferhadije, jer će biti drugačije koncipiran kružni tok na toj lokaciji.

- Predviđena je dogradnja Tehničke škole, gdje bi bila smještena Građevinska škola, koja je trenutno podstanar. Nekoliko prostora na kojima su ranije bile predviđene višespratnice sada će biti zone i to se odnosi na prostor ispod Tehničke škole, preko puta Narodne skupštine RS i na ćošku tvrđave Kastel. Ti dijelovi će imati maksimalno dozvoljene koeficijente popunjenosti prostora sa građevinskim objektima - kazao je Radojičić.

Dodao je da su neke lokacije ojačane zelenim površinama.

- Dio kod spomenika Banu Milosavljeviću u prethodnoj varijanti je bio popločan, a sada bi to trebalo da bude zelena površina. Zadržava se “parkić” između Narodnog pozorišta RS i Banskog dvora. Kod tzv. Građiša bilo je predviđeno da bude pola parking, a pola zelena površina, dok je sada predloženo da to bude sve zelena površina - rekao je on.

Radojičić je kazao da bi izgled nekoliko zona trebalo da bude definisan kroz međunarodne konkurse i to oko predviđenog Centralnog spomen-obilježja palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, od Banskog dvora do Narodnog pozorišta RS, te stare autobuske stanice.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je rekao da se novim nacrtom odustaje od gradnje nebodera koji su bili prvobitno predviđeni.

- Planirano je da oko 60 odsto prostora preko puta Galerije budu zelene površine, a ostalo parkinzi – kazao je Stanarević.

Odbornik “Poligrafa” Tatjana Čičić-Odžaković je rekla da se raduje novim saobraćajnim rješenjima sa četiri kružne raskrsnice. Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac smatra da bi grad trebalo da zadržati više zelenih površina, te da se koncentracija saobraćaja i stambene gradnje treba prebaciti na periferiju.

Odbornici su razmatrali i odluku o subvencioniranju socijalnog stanovanja, a Radojičić je rekao da se za te namjene u Kuljanima gradi 48 stanova. Na dnevnom redu je bio i polugodišnji izvještaj o izvršenju budžeta, gdje je ostvaren pozitivan finansijski rezultat, sa suficitom od 12 miliona KM. Do zatvaranja ovog broja “Glasa Srpske” odluke koje su razmatrali odbornici nisu bile usvojene.

Vila “Paskolo”

Iako nije bila dio dnevnog reda pojedini odbornici su pomenuli i trenutno stanje vile “Paskolo” za koju kažu da je devastirana zbog građevinskih radova koji su urađeni u njenoj neposrednoj blizini. Igor Radojičić je rekao da je to, nažalost, završena priča.

- Ranije je prihvaćen RP koji je predvidio gradnju na toj lokaciji. Investitoru je time bila dozvoljena gradnja, vlasnički odnosi su riješeni, plaćena je građevinska dozvola. To je arhitektonski loše, ali tu smo gdje smo - naveo je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana