Zagađeno zemljište u Poslovnoj zoni “Incel” biće uklonjeno i uništeno

Aleksandar Stojanović
Zagađeno zemljište u Poslovnoj zoni “Incel” biće uklonjeno i uništeno

Banjaluka - Plan sanacije zagađenog tla u Poslovnoj zoni “Incel” podrazumijeva nekoliko mjera, od kojih je najvažnija remedijacija, odnosno izmještanje i uništavanje kontaminiranog zemljišta.

Rekao je ovo juče gradonačelnik Igor Radojičić na sjednici Skupštine grada, gdje je predstavljen izvještaj o zagađenju u poslovnoj zoni “Incel” i mjerama sanacije zemljišta.

- U ovom izvještaju nalaze se svi podaci utvrđeni do sada, sve analize, inspekcijska mjerenja i nadzori. Nismo htjeli da problem guramo pod tepih, već smo se uhvatili u koštac sa njim - rekao je Radojičić.

Naglasio je da je drugi korak prevencija, da bi bilo spriječeno dalje zagađivanje, a to obuhvata mjere zabrane, ograđivanje pojedinih prostora i kontrolu poslovanja privrednih subjekata.

- Treći i najvažniji korak je remedijacija zemljišta, a koordinisanje zbrinjavanja zagađenog zemljišta je preuzelo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Stručni tim iz inostranstva izrađuje plan koji će definisati kako se to zemljište skladišti i pokriva dok se ne izvrši njegovo spaljivanje - kazao je Radojičić i dodao da će planom biti definisano gdje i kada će zemljište biti spaljeno, jer na našim prostorima ne postoje uslovi za to.

Ovaj problem je otvorio pitanje obavezne preventivne zdravstvene zaštite zbog čega će grad, u saradnji sa Domom zdravlja, prvi u BiH pokrenuti besplatne zdravstvene preglede.

Odbornici opozicije Aleksandar Petković i Saša Lazić rekli su da bi Gradska uprava trebalo da napravi registar zagađivača.

- Potrebna je baza podataka gdje se nalaze otrovne materije u gradu, da u budućnosti ne bismo ugrozili zdravlje naše djece - rekao je Petković. Odbornici su raspravljali o 43 tačke dnevnog reda, od kojih je među značajnijim odluka o prodaji prve velike lokacije u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad”.

- Riječ je o 20.000 kvadrata prostora za nove investitore. Donošenjem odluke o otvaranju Poslovne zone “Jelšingrad” biće raspisan poziv za investitore i nadamo se da će ih ova poslovna zona privući kao ona u Ramićima, koja je već popunjena - istakao je Radojičić.

Na sjednici je predstavljen i izvještaj o planu kapitalnih investicija za prošlu godinu, a ova tema pokrenula je najveću raspravu odbornika.

- U prošloj godini imali smo više od 25 miliona KM ulaganja u kapitalne investicije u raznim oblastima, a ove godine očekujemo da taj iznos bude i veći - zaključio je Radojičić.

 

Ministarstvo

Zemljište iz Poslovne zone “Incel” biće sastrugano do onog nivoa koji stručnjaci preporuče, a kasnije će biti izvezeno, kazala je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, ali nije precizirala gdje će biti izvezeno.

- Najbitnije je da se bude prepušteno struci, jer to su ljudi koji su obučeni baš za ovakve stvari - istakla je Golićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana