Za treće “pauk” vozilo 250.000 KM

Ilijana Božić
Za treće “pauk” vozilo 250.000 KM

Banjaluka - “Pauk” služba uskoro će dobiti novo vozilo vrijedno 250.000 KM, što bi trebalo da značajno utiče na povećanje efikasnosti njenog rada i unapređenje bezbjednosti saobraćaja u gradu.

Šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović rekao je “Glasu Srpske” da je rebalansom budžeta obezbijeđeno 250.000 KM za kupovinu ovog vozila, te da je već pokrenuta procedura javne nabavke.

- Tražili smo u tenderu da to novo “pauk” vozilo ima hidraulični dohvat od minimalno deset metara, te da je proizvedeno prema evropskim standardima. Važno je i da novo vozilo ima emisiju izduvnih gasova E6 - naglasio je Davidović.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava trenutno raspolaže sa dva specijalna vozila za premještanje nepropisno parkiranih automobila koja su nabavljena još 2008. godine.

- Njihovo vrijeme amortizacije je isteklo, pa se često kvare. Ova investicija je neophodna, jer smo u tekućoj godini imali već 1.397 intervencija - rekao je Davidović.

Dodao je da je od tog broja u 273 slučaja započeto premještanje vozila, kada su samo naplaćene kazne bez odvoženja u garaže.

- Zbog navike vozača da nepropisno parkiraju vozila sprovođenje regulativnih mjera i omogućavanje nesmetanog i bezbjednog motornog i pješačkog saobraćaja postalo je nemoguće bez dodatnog “pauk” vozila - istakao je Davidović.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Milenko Jaćimović istakao je da u gradu ima oko 76.000 registrovanih automobila.

- Dodajmo tome vozila koja svakodnevno dolaze u Banjaluku i dobićemo ogroman broj auta koja trebaju parking. Primijećeno je da mnogo nesavjesnih vozača parkira vozila na trotoarima, pješačkim prelazima i zelenim površinama, zbog čega se građani neprestano žale - rekao je Jaćimović.

On je kazao da bi nakon nabavke novog vozila mogli razmisliti i o uvođenju treće smjene u “pauk” službi.

- Mnogo građana se žali na nepropisno parkirane automobile koji u večernjim i noćnim časovima blokiraju druga vozila. Zato bi bilo dobro da se uvede noćna smjena, koja bi radila od 22 časa do jutra. Do sada služba nije imala uslova za to, ali sada je pravo vrijeme - istakao je Jaćimović.

Mještanka Nove varoši Jovana Stakić kaže da je nabavka novog “pauk” vozila opravdana, jer nepropisno parkirani automobili često blokiraju saobraćaj.

Gradonačelnik Igor Radojičić ranije je rekao da je “pauk” službi neophodno novo vozilo, te da će ono vremenom samo sebe otplatiti.

Tender

Tender za nabavku raspisan je 12. avgusta, a navedena vrijednost novog “pauk” vozila bez PDV-a je 213.675 KM. Ponuđačima je dat rok za prijave do 2. septembra 2019. U tenderskoj dokumentaciji precizno su navedene specifikacije. Odabrani ponuđač mora da dostavi bijeli kamion proizveden 2019. sa maksimalno pređenih 1.000 kilometara. Dužina vozila je maksimalno 7,6 metara, širina 2,4, a visina 2,7 metara. Tražena bruto masa vozila je minimalno 12 tona, a praznog vozila bez nadogradnje najmanje 4,3 tone. Od opreme, kamion mora da ima rotaciono svjetlo, klima-uređaj, digitalni tahograf, nosače kuka te zvučni signal za vožnju unazad. Isto tako, u potpunosti su precizirani i tehnički detalji u vezi sa dizalicom, fiksnom platformom na vozilu, hidrauličnim krstom za transport vozila i lisicama za točkove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana