Vlaga se uvukla u “Ježevu kućicu”

Dejana Bratić
Vlaga se uvukla u “Ježevu kućicu”

Banjaluka - Roditelji čiji mališani borave u vrtiću “Ježeva kućica” zabrinuti su zbog loših uslova u ovoj predškolskoj ustanovi, ističući da je neophodna sanacija obdaništa, ali i uređenje igrališta.

Riječ je o najstarijem predškolskom objektu u gradu, koji bi dogodine trebalo da obilježi sedam decenija rada, a koji već dugo vapi za obnovom. Jedna od majki čije dijete ide u “Ježevu kućicu” smatra da pod hitno treba naći neko rješenje kako bi uslovi u ovom vrtiću bili kao i u drugim.

- Uslovi u vrtiću, u kojem mnogi mališani provode pola svog dana, izuzetno su loši. Zidovi su oštećeni, a prostorije se osjete na vlagu. Nadam se da će se uskoro nešto preduzeti na tome - rekla je majka, koja nije htjela da joj objavimo ime.

Dodala je i da bi igralište trebalo preurediti.

U Centru za predškolsko obrazovanje ističu da su nalazi sanitarne inspekcije pokazali da je u vrtiću, koji je sagrađen prije 69 godina, neophodno sanirati određene dijelove.

- U nalazu sanitarne inspekcije nikada nije pisalo da objekat treba da se ugasi i prestane sa radom, već smo dobili preporuke za rekonstrukciju pojedinih dijelova vrtića - istakla je direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Jelena Kurtinović.

Prema njenim riječima, Centar nema novca da kompletno finansira saniranje ovog objekta. Dodala je da su aplicirali za projekte za dobijanje novca za sanaciju vrtića, ali da još nisu dobili povratnu informaciju. Naglasila je da im je cilj da ovaj objekat bude obnovljen  dogodine, kada obilježavaju jubilej.

- Budžet kojim raspolažemo nije predviđen, ni dovoljan za potpunu obnove vrtića. Nažalost, trenutno niko od donatora nije izrazio interesovanje da pomogne rekonstrukciju vrtića “Ježeva kućica” - kazala je Kurtinovićeva i dodala da je, osim ovog, među prioritetima i obnova vrtića “Naša djeca”.

Ona je istakla da je potrebna i obnova objekta koji je koristilo udruženje “Duga”, a koji je već godinama prazan.

- U blizini postoji prostor gdje je bilo Udruženje “Duga” i potrebno je da se i taj prostor sanira i adaptira za potrebe djece - rekla je Kurtinovićeva.

U gradu postoje 24 vrtića, od kojih su već neki odavno zreli za obnovu. Centar za predškolsko obrazovanje pohađa 2.200 mališana, a zahvaljujući donacijama u proteklih pola godine rekonstruisano je nekoliko vrtića, čime su poboljšani uslovi za boravak mališana. Bolje uslove dobila su djeca u  vrtićima “Bambi”, “Bubamara” i “Pčelica”.    

Vrtić na Starčevici

U planu je izgradnja novog vrtića na Starčevici, za koji je raspisan javni poziv za izvođače radova.

- U planu je da vrtić primi oko 50 djece, odnosno u jednoj mješovitoj grupi bi bilo 30 djece, a u jasličkoj mješovitoj 18 - saopštila je Jelena Kurtinović. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana