Vlaga i mahovina u učionicama Tehničke škole postaju prošlost

Vesna Popović
Vlaga i mahovina u učionicama Tehničke škole postaju prošlost

Banjaluka - Učenici Tehničke škole bi od početka iduće školske godine trebalo da dobiju bolje uslove jer je tokom ljetnog rasputa planirana sanacija krova, čime će biti riješen dugogodišnji problem prokišnjavanja i vraćeno u upotrebu 11 učionica, koje su zbog toga zjapile prazne.

Vrijednost radova je 140.000 KM, a novac je obezbijeđen rebalansom budžeta grada. Osim Tehničke, biće obnovljena još jedna srednja škola i osam osnovnih. Gradonačelnik Igor Radojičić je juče rekao da je kroz rebalans budžeta grada za rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola obezbijeđeno ukupno 350.000 KM.

- Tehnička škola dobija 140.000 KM za obnovu krova, koji prokišnjava, zbog čega se dio objekta ne može koristiti - rekao je Radojičić nakon sastanka sa direktorima škola.

Kada je riječ o srednjim školama, Radojičić je dodao da će dio novca biti uložen u obnovu stolarije u Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla”. Kazao je da će osam osnovnih škola dobiti 200.000 KM za obnovu krovova, fasada, mokrih čvorova i slično.

- Osim ovih sredstava, grad je obezbijedio 100.000 KM za sufinansiranje utopljavanja Osnovne škole “Desanka Maksimović”, a istu sumu daje i UNDP. U toku je i preuređenje škole “Jovan Cvijić”, a ove godine bi kroz projekat energetske efikasnosti trebalo da bude renovirana i škola “Vuk Stefanović Karadžić” - kazao je Radojičić.

Direktorica Tehničke škole Kristina Mrđa je rekla da je sanacija krova prioritet ove najveće srednje  škole u RS.

- Zbog tog problema ne možemo koristiti 11 učionica i pojedine kancelarije. Planiramo u toku ljetnog raspusta da završimo radove kako bismo u idućoj školskoj godini mogli ponovo da upotrebljavamo taj dio škole - rekla je Mrđa.

Dodala je da će nakon popravke krova biti potrebno promijeniti trošnu stolariju, koja je postavljena kada je izgrađena škola. Direktor škole “Đura Jakšić” Darko Tomić rekao je da su iz gradske kase dobili oko 25.000 KM.

- Stavićemo novu stolariju koju nismo uspjeli zamijeniti prije tri godine kada je obnovljen krov i veći dio stolarije  - rekao je Tomić i dodao da imaju ugovor s UNDP-jem, gdje očekuju da ove godine bude završena demit fasada.

Pored navedenih sredstva iz rebalansa, grad je u martu izdvojio 150.000 KM za obnovu šest osnovnih i jedne srednje škole.

Gradilišta

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac rekao je da je, pored novca iz rebalansa, ranije ove godine grad iz redovnih budžetskih sredstva izdvojio određenu sumu za obnovu škola.

- Zajedno sa projektima koji se finansiraju iz drugih izvora u narednom mjesecu ćemo otvoriti od 15 do 20 gradilišta u školama. Planiramo sve radove završiti do početka iduće školske godine - kazao je Banjac.

Raspored novca rebalans

Tehnička škola - obnova krova - 140.000 KM

OŠ “Ivan Goran Kovačić”- obnova krova - 40.560 KM

OŠ “ Jovan Dučić” - obnova krova - 34.504 KM

OŠ “Dositej Obradović” - sanacija mokrih čvorova - 30.000 KM

OŠ “ Miroslav Antić” - obnova krova - 30.000 KM

OŠ “Đura Jakšić” - zamjena stolarije - 25.814 KM

OŠ “Vojislav Ilić” - demit fasada - 18.122 KM

OŠ “Branko Ćopić” - sanacija mokrih čvorova - 17.000 KM

Elektrotehnička škola - stolarija - 10.000 KM

OŠ “Petar Kočić” - sanacija dimnjaka - 4.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana