Uz druženje i vježbu do Specijalne olimpijade

Jelena Stanić
Uz druženje i vježbu do Specijalne olimpijade

Banjaluka - Škola sporta “Sunce” pružila je mogućnost licima sa poteškoćama u razvoju da kroz besplatno vježbanje imaju aktivan život, istaknuto je na promociji ovog sportsko–obrazovnog udruženja u utorak naveče u Domu omladine.

- Ideja se rodila u toku volonterskog rada s ovim licima i njihove potrebe za kontinuiranom sportskom aktivnošću radi poboljšanja kvaliteta svakodnevice - kazala je trener i jedan od osnivača škole, Ana Ilijašević.

Ova atletska prvakinja države na 100 metara naglasila je da je cilj grupe humanista i trenera da odvedu djecu na Specijalnu olimpijadu u Berlinu 2023. godine.

- Odlučili smo da treninzi budu potpuno besplatni, ali nam je potrebna podrška šire društvene zajednice kako bi to zaživjelo. Planiramo da prikupljamo novac iz raznih izvora, tako da u julu pokrećemo humanitarnu kampanju da bi svi zainteresovani dobrog srca iz naše zemlje, ali i iz svijeta, pomogli da ostvarimo naše i snove naših pulena da odemo na Specijalnu olimpijadu - kazala je Ilijaševićeva i dodala da je njihova vizija da sport bude za sve, tako da su svi dobrodošli.

Škola broji više od 20 članova, starosti od pet do 40 godina.

- Sa svakim posebno radimo i napredak koji oni ostvaruju je odmah vidljiv. Međutim, najvažniji od svega su emocionalna povezanost koju imamo i njihov zagrljaj na kraju treninga - naglašava Ilijaševićeva, koja je trener sa kolegom Filipom Jovanovićem.

Da je bilo potrebe za ovakvom vrstom škole svjedoči majka dječaka koji je polaznik od osnivanja.

- Moj devetogodišnjak je autističan. Davno smo planirali da ga upišemo na neki sport, ali u gradu nije postojao niko ko bi odgovorio na naše potrebe. Ova školica nam je pružila šansu i zato sam kao roditelj jako srećna - rekla je ova majka, koja se predstavila samo imenom Svetlana.

Treninzi

Treninzi Škole sporta “Sunce” održavaju se na Gradskom stadionu ponedjeljkom, srijedom i subotom od 17.30 časova.

- Svi roditelji i staratelji koji su zainteresovani mogu svoju djecu i štićenike dovesti da se s ostalim drugarima druže i treniraju jer od toga mogu imati samo koristi - kazao je trener Filip Jovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana