Uređenje prostora ispred Palate predsjednika RS

Ilijana Božić
Uređenje prostora ispred Palate predsjednika RS

Banjaluka - Počela je druga faza rekonstrukcije centralnog gradskog šetališta od platoa između Banskog dvora i Palate predsjednika Republike Srpske pa sve do prvih ugostiteljskih objekata u popularnom “parkiću”.

Gradonačelnik Igor Radojičić obišao je juče gradilište u dijelovima ulica Bana dr Todora Lazarevića i Bana Milosavljevića i napomenuo da se ovim radovima nastavlja obnova urbanog jezgra grada, te da će za to biti izdvojena 1,2 miliona KM.

- Nakon što smo završili prvu fazu nastavljamo da uređujemo prostor prema Narodnom pozorištu RS. Osim popločavanja predviđena je i izgradnja vodovodnih i oborinskih instalacija, nove ambijentalne rasvjete i klupa, te obnova drvoreda - rekao je Radojičić.

Dodao je da se prilikom projektovanja ovog prostora posebno vodilo računa o slijepim i slabovidim licima, te licima sa invaliditetom, zbog čega će na ovom platou biti ugrađena linija za slijepa i slabovida lica, kao i prilazi za osobe sa invaliditetom.

- Nakon završetka radova u drugoj fazi iduće godine će otpočeti i završni poslovi obnove pješačke zone sve do Narodnog pozorišta RS. U toku je javni konkurs za idejno rješenje užeg centra grada od stare autobuske stanice do ulice Vase Pelagića. Vjerujem da ćemo do kraja godine dobiti to rješenje te da ćemo početi sa uređenjem tog prostora - rekao je Radojičić i dodao da će centar grada, nastavljajući se na arhitekturu iz doba Vrbaske banovine, dobiti jedan potpuno novi pečat i ljepši izgled.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kazao je da je riječ o duplo većoj površini u odnosu na prvu fazu.

- Radovi će biti izvođeni na površini od oko 2.900 kvadratnih metara. Naglasili smo izvođaču radova da su ovo najvažniji kvadrati u RS, jer se nalaze ispred Plate predsjednika, Banskog dvora i Gradske uprave, te da je zbog toga potrebno posvetiti što više pažnje da svi radovi budu kvalitetno izvedeni i u roku - rekao je Sandić.

Rok za izvođenje radova je 150 dana, a izvođač je firma “Gradip” iz Prnjavora.

 

Prva faza

Pješačka zona u ulici Bana Milosavljevića od ulice Veselina Masleše do ulice Bana dr Teodora Lazarevića rekonstruisana je prošle godine, u okviru prve faze projekta obnove popularnog “parkića”.

Šetalište je presvučeno granitnim pločama, posađeni su novi drvoredi sa obje strane i postavljene nove klupe. Vrijednost radova iznosila je oko 400.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana