U Banjaluci povećan broj turističkih dolazaka i noćenja

Srna
U Banjaluci povećan broj turističkih dolazaka i noćenja

Banjaluka - Banjaluka je u septembru imala porast broja dolazaka turista od 10 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je broj noćenja porastao za 20 odsto, rečeno je Srni u gradskoj Turističkoj organizaciji.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Mladen Šukalo rekao je Srni da je Banjaluka, kada je riječ o dolasku turista, za devet mjeseci imala porast od pet odsto u odnosu na isti period lani, dok je broj noćenja porastao za šest odsto, što je "iznad svjetskog prosjeka".


Šukalo je naveo da je u septembru zabilježeno 8.199 dolazaka i 13.350 noćenja, a za devet mjeseci bilo je 62.748 dolazaka i 97.117 noćenja.

"Na kraju godine očekujemo oko 90.000 dolazaka, što bi bio priličan uspjeh, a što se tiče noćenja da pređemo cifru od 130.000", rekao je Šukalo, koji za to šansu vidi u uvođenju jeftinih avionskih linija sa banjalučkog aerodroma.

Šukalo kaže da Banjaluka trenutno raspolaže sa oko 1.900 ležajeva, ali da taj broj svake godine raste, te da bi 1. decembra trebalo da počne da radi rekonstruisani hotel "Slavija" sa više od 100 ležajeva.

Prema njegovim riječima, smještajni kapacitet će povećati i nekadašnji Samački dom na Starčevici, koji raspolaže sa oko 300 kreveta, ali je trenutno u fazi renoviranja.

Šukalo je napomenuo da će proslava Nove godine u Banjaluci trajati tri dana, da će nastupati Haris Džinović, Željko Joksimović, Željko Samardžić i Nikola Rokvić, te smatra da će smještajni kapaciteti neće biti dovoljni da prime sve goste koji odluče da novogodišnje praznike provedu u Banjaluci.

On je podsjetio da će u okviru manifestacije "Banjalučka zima" tokom cijelog decembra organizovan bogat sadržaj na četiri lokacije u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana