Trulo drveće prijeti prolaznicima

Ilijana Božić
Trulo drveće prijeti prolaznicima

Banjaluka - Stablo kestena srušilo se juče u jednoj od najposjećenijih bašta gradskih ugostiteljskih objekata, i to u onoj čuvenoj, hotela “Bosna”. Na sreću, nije bilo većih posljedica jer niko od gostiju i zaposlenih nije povrijeđen, a nekim čudom ni inventar nije pretrpio veća oštećenja.

Drvo se stropoštalo na tlo nešto prije devet časova i još jednom poslalo upozorenje da stara i dotrajala stabla predstavljaju ozbiljnu prijetnju ljudima.

- Čuo se krš i lom. Iako nije bilo ni daška vjetra, ono je puklo pri dnu. Srušilo se na fontanu koja se nalazi na sredini bašte. Neki od gostiju su se sklonili, tako da nije bilo posljedica po ljude iako u jutarnjim časovima tu mnogi piju kafu - kazali su očevici.

Dodali su da je prizor izgledao zastrašujuće.

- Da je, ne daj bože, stablo palo oko podneva kada je bašta puna, moglo je da dođe do velike tragedije. Ovo je dobra opomena za gradske vlasti i državne organe da pregledaju drveće i da stara i trula stabla uklone - dodali su naši sagovornici.

Nedugo poslije pada radnici “Tamarisa” su stablo isjekli i uklonili.

- Krošnja kestena je bila u lošem stanju, korijen je obolio te je zbog toga došlo do rušenja. Na području grada dešavaju se slične situacije, a mi reagujemo čim primimo obavještenje. Kada su u pitanju stara stabla na javnim površinama, grad nam daje naloge za uklanjanje. Međutim, ukoliko je takvo drvo na privatnoj površini, tada građani problem prijavljuju Gradskoj upravi koja nas dalje upućuje - istakli su iz kompanije “Tamaris”.

Pad drveta uspaničio je građane.

- Krajnje je vrijeme da neko reaguje. Pitam se koliko starog i trulog drveća ima po gradu i da li smo bezbjedni kada šetamo gradskim ulicama - rekla je stanovnica centra koja se predstavila samo imenom Milena.

Prema prošlogodišnjoj studiji o zdravstvenom stanju gradskih drvoreda, trebalo bi da bude uklonjeno 400 stabala koja su na privatnim površinama.

Tražili uklanjanje

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su saopštili da o drveću u krugu hotela “Bosna” brine vlasnik objekta, ali da uklanjanje mora odobriti komisija Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

- Od 2014. godine do danas nadležni u hotelu “Bosna” u dva navrata su tražili odobrenje za uklanjanje stabala. Međutim, prvi put komisija zavoda nije dozvolila predloženo uklanjanje, nego je dala smjernice za zaštitu i preventivno obrezivanje. Drugi put je dozvoljeno, te su dva stabla posječena i zasađene nove sadnice - rekli su iz odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana