Suturlija postaje park prirode

Aleksandar Stojanović
Suturlija postaje park prirode

Banjaluka - Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić pokrenuo je inicijativu da kanjon rječice Suturlije postane park prirode i novo atraktivno izletište, koje bi privlačilo veliki broj turista i građana. U tome mu se pridružila i grupa zaljubljenika u prirodu i rekreativaca.

Većina Banjalučana nije upoznata sa bogatstvom ovog kanjona, koji ima potencijal da u bliskoj budućnosti postane turističko-sportsko-rekreativna destinacija sa svim pratećim sadržajima i time znatno poboljša turističku ponudu grada.

- Suturlija je prava mala oaza našeg grada i smatramo smo da kao takva nije prepoznata i dovoljno iskorišćena. Ovdje imamo prostora da napravimo izletište sa svim sadržajima, od sportskih, kulturnih i mnogih drugih - rekao je Talić.

Suturlija je nepravedno zapuštena i zapostavljena i zbog toga je pokrenut širi dijalog u koji mogu da se uključe sve organizacije koje mogu dati prijedloge i sugestije kako da bude uređen ovaj lokalitet.

- Ova rječica obuhvata veliki broj mjesnih zajednica i ima kapacitet da budu izgrađeni sportski tereni, izletište, pješačke i biciklističke staze - dodao je Talić.

Inicijativi su se pridružili i stručnjaci iz oblasti prostornog planiranja i urbanizma, koji ističu da Suturlija ima potencijal da postane turistički centar.

- Ovaj kanjon ima kapacitet za razvoj dnevnog i vikend-turizma, gdje bi građani, ali i turisti, imali priliku da uživaju u netaknutoj prirodi te da na kvalitetan način provedu slobodno vrijeme - rekao je urbanista Goran Dimitrić.

Podrška rekreativaca

U aktivnosti su uključeni i rekreativci koji su održavali i uređivali kanjon Suturlije.

- Na poziv predsjednika Skupštine grada Zorana Talića nas nekoliko se uključilo u ovu akciju. Želimo da u ovu inicijativu uključimo širu javnost, koja bi doprinijela razvoju Suturlije - rekao je rekreativac Željko Majdandžić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana