Štedljive sijalice će obasjavati banjalučke ulice

Vesna Popović
Štedljive sijalice će obasjavati banjalučke ulice

Banjaluka - Modernizacija javne rasvjete, u okviru koje će biti postavljene štedljive LED sijalice, a stare otići u zaborav, počeće naredne godine.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da će postavljanje energetski efikasnije LED tehnologije za početak biti ograničeno na nekoliko ulica. Naglašavaju da je to samo jedna od aktivnosti koje se preduzimaju kako bi u cijelom gradu bila zamijenjena javna rasvjeta.

- Još nisu određene tačne lokacije na kojima će to biti urađeno, ali radovi su planirani za ljeto iduće godine i za te namjene trebalo bi da bude utrošeno oko 40.000 KM. LED rasvjeta koja bude postavljena u tim ulicama služiće nam kao osnov koji će pokazati kolike su uštede na potrošnji električne energije - rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Cilj je, kako kaže, da iz gradske kase budu smanjena izdvajanja za javnu rasvjetu koja godišnje iznose oko 1,9 miliona maraka.

- U toku je i izrada studije izvodljivosti za prelazak grada na LED rasvjetu i to kroz donaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja plaća konsultante za izradu tog dokumenta - naveo je Bilčar.

Dodao je da bi studija trebalo da bude gotova u martu dogodine.

- Ona će pokazati koliko novca je potrebno da bi bila promijenjena rasvjeta u cijelom gradu, selima i gradskom području. U njoj će biti ponuđeno i više različitih modela kako se to može uraditi. Na osnovu ponuđenih opcija odlučićemo šta je najbolje za Banjaluku - naveo je Bilčar.

Dodao je da je jedna od opcija da projekat bude rađen u fazama.

- Druga bi mogla biti i kroz jednu vrstu javno privatnog partnerstva, tako što bismo angažovali investitora koji bi sufinansirao zamjenu javne rasvjete - rekao je Bilčar.

U gradu je postavljeno 17.500 svjetiljki, a na selima ima oko 5.500 svjetiljki. Penzioner Ostoja Ramić kaže da će, pored uštede zbog niske potrošnje električne energije, LED rasvjeta doprinijeti i tome da grad izgleda ljepše.

- Dobro je što će ulice biti bolje osvijetljene, ali treba povesti računa o tome da javna rasvjeta bude isključena preko dana, kao što se znalo dešavati. Bilo bi dobro da ušteđeni novac bude iskorišćen u druge svrhe, kao što je izgradnja novih vodovoda, kanalizacije te puteva, a ne da ode u vjetar - kazao je Ramić.

Gradnja rasvjete

Osim modernizacije, grad je u 2018. godini planirao i izgradnju javne rasvjete i za to je namijenjeno 90.000 KM.

Gradnja rasvjete planirana je, između ostalog, u ulicama Novaka Pivaševića, Carigradskoj, Koste Vojinovića, Sime Milić Jorgić, Vojvode Uroša Drenovića, Isidore Sekulić, Beogradskoj, Save Mrkalja, Marije Bursać, Kralja Alfonsa XIII. Javna rasvjeta bi trebalo da bude postavljena i na pojedinim lokacijama u Motikama, Česmi i Priječanima.

Na seoskom području javnu rasvjetu će dobiti mještani u Stratinskoj, Saračici, Borkovićima, Bronzanom Majdanu, Piskavici, Golešima, Rekavicama i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana