Spojena saobraćajna žila kucavica

Aleksandar Stojanović
Spojena saobraćajna žila kucavica

Banjaluka - Posljednja dionica istočnog tranzita od Krfske do ulice Gavrila Principa, pored stadiona FK “Naprijed”, otvorena je juče, čime je završen projekat obilaznice oko grada, zamišljen prije više od 35 godina.

Trasu dužine 577 i širine 13 metara otvorili su gradonačelnik Igor Radojičić i v.d. direktora JP “Putevi RS” Nenad Nešić.

- Ova ideja se javila prije četiri decenije i zamišljeno je da to bude u neku ruku obilaznica oko grada, ali danas imamo moderan bulevar, jer su naselja Starčevica i Obilićevo značajno proširena. Ovo će potpuno promijeniti fizionomiju grada i u pravcu od novog Zelenog mosta preko istočnog tranzita biti nova saobraćajna žila kucavica grada - rekao je gradonačelnik. Dodao je da se na toj trasi nalaze četiri kružna toka, te da je u planu izgradnja nove kružne raskrsnice kod “Lesnine”, čime će biti zaokružen ovaj veliki projekat.

- Nadamo se da će izgradnje te kružne raskrsnice uskoro početi i time ćemo ovaj pravac spojiti sa kružnim tokom kod “Centruma”, što će stvoriti saobraćajni “prsten” oko grada - istakao je Radojičić.

V.d. direktora “Puteva RS” Nenad Nešić pohvalio je dosadašnju saradnju sa Gradskom upravom i izrazio zadovoljstvo što je završen projekat na koji su Banjalučani čekali skoro 40 godina.

- Vrijednost projekta je 1,5 miliona KM, od čega je grad izdvojio oko 700.000, a “Putevi” ostatak novca. Drago nam je da u najvećem gradu Srpske pokrećemo i završavamo velike projekte, a nadam se da uskoro započinjemo i gradnju kružne raskrsnice kod “Lesnine” - kazao je Nešić.

Nova saobraćajnica je potpuno promijenila izgled Obilićeva, a zadovoljstvo nisu krili ni mještani.

- Poslije dugo godina smo dočekali novi put. Zaista izgleda prelijepo i mnogo će nam značiti, jer će uticati na razvoj ovog dijela grada - rekla je mještanka koja živi u blizini saobraćajnice.

Izgradnja staza

Izgradnja biciklističke i pješačke staze duž istočnog tranzita, od “Naprijedovog” stadiona do Rebrovačke crkve je u punom jeku i uskoro se može očekivati završetak radova. Najavio je to načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić na posljednjoj sjednici Skupštine grada i dodao da će radovi biti završeni i prije predviđenog roka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana