Sanacija klizišta i gradnja još pola kilometra puta u Priječanima do kraja godine

nezavisne.com
Sanacija klizišta i gradnja još pola kilometra puta u Priječanima do kraja godine

Banjaluka - Sanacija klizišta i izgradnja saobraćajnice prema naselju Priječani u dužini od oko 500 metara trebalo bi da počnu do kraja godine, rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U avgustu prošle godine izgrađena je dionica puta za Priječane u dužini od jednog kilometra.

Nakon sanacije klizišta očekuje se nastavak izgradnje ove saobraćajnice u dužini od oko pola kilometra.

Mještani ovog naselja kažu da ih raduje što će klizište, koje je najkritičniji dio puta u Priječanima, biti sanirano.

“U našem naselju glavna saobraćajnica jednim dijelom je uz rijeku Vrbas, gdje se nalazi klizište koje godinama ugrožava put, ali i usporava njegovu izgradnju”, objasnio je Zdravko K. iz Priječana.

Dodao je da je klizište privremeno sanirano, ali da i dalje izaziva strah kod mještana, jer se nikada ne zna kada će se ono ponovo pokrenuti, te smatra da ga je neophodno trajno sanirati.

U nadležnom odjeljenju rekli su da će, ako budu obezbijedili finansijska sredstva, problematično klizište biti sanirano, te da očekuju da će to biti u ovoj godini.

“U ovoj fazi sanacije treba biti izgrađen i dio puta sa kompletnom infrastrukturom”, istakli su u ovom odjeljenju.

Dodali su da je projektna dokumentacija u fazi izrade,  te da su do sada završeni urbanističko-tehnički uslovi i da je izvršeno geomehaničko ispitivanje terena.

“Procijenjena vrijednost ovih radova je oko 650.000 KM. Od ovog iznosa grad bi učestvovao sa 500.000 KM, a 'Vode Srpske' sa 150.000 KM”, rekli su u ovom odjeljenju.

U JU “Vode Srpske” kazali su da im se grad obratio sa upitom o mogućnosti sufinansiranja klizišta u Priječanima.

“Nakon izrade projektne dokumentacije pokušaćemo obezbijediti dio sredstava, a sve u saradnji sa gradom”, rekli su u “Vodama Srpske”.

Darko Škobić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani, rekao je da je, pored mnogobrojnih problema sa kojim se susreću u ovom naselju, najveći loša saobraćajnica, te da im je ona pririoritet.

“Mnogo nam znači da se sanira klizište koje ugrožava put koji prolazi kroz naše naselje”, rekao je Škobić i dodao da očekuje da će nakon toga i dinamika kojom se izgrađuje put biti brža.

Prema njegovim riječima, sadašnja saobraćajnica je jako uska, zbog čega se na mnogim mjestima vozila teško mimoilaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana