Radojičić: Najmanji stepen zaduženosti Banjaluke u posljednjih 10 godina

Srna
Radojičić: Najmanji stepen zaduženosti Banjaluke u posljednjih 10 godina

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da dug grada iznosi 115 miliona KM, što je najmanji stepen zaduženosti u posljednjih desetak godina.

Radojičić je naveo da je od 2013. godine dug grada smanjen za više od 60 miliona KM, iako je u prethodnih nekoliko godina bilo nekoliko kreditnih aranžmana za razvojne projekte.

"Kada je riječ o javnim finansijama politika je da se istovremeno ide sa smanjivanjem duga, koji sada iznosi 10 odsto, a zakonski je dozvoljeno 18, ali i omogući razvoj grada, odnosno da se zadužujemo za iznose koji su znatno manji od otplata duga", rekao je Radojičić novinarima u toku pauze zasjedanja gradske skupštine.

Govoreći o prijedlogu zaključka o davanju saglasnosti na povećanje cijene usluga prikupljanja i odvoza komunalnog otpada iz domaćinstava, Radojičić je naveo da je prijedlog 19 odsto, odnosno 1,40 do 1,50 KM po prosječnom domaćinstvu ili dvosobnom stanu.

"Jedna od promjena odnosi se na učestalost odvoza smeća, te povećanje frekvencija odvoza i zahtjev za nabavku specijalnog vozila za odvoz kabastog otpada", pojasnio je Radojičić.

On je dodao da se novine odnose i na promjene pravilnika, koji definiše zone prikupljanja otpada i nabavku novih kontejnera.

"Samo prošle godine smo nabavili oko 300 kontejnera, a ove godine idemo u dodatnu nabavku, jer zahtjevi sa terena su 530 posuda. Uprkos odlivu stanovništva povećava se količina smeća na regionalnoj deponiji u Ramićima", rekao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić istakao je da bi u narednom periodu preduzeće "Čistoća" trebalo da razmisli i o drugim modalitetima kreiranja cjenovnika.

"Otpad ne prave kvadrati, već ljudi, i obračun se trenutno vrši prema kvadraturi, pa imamo situaciju da u jednom stanu iste kvadrature može da živi više članova ili samo jedan član i oni plaćaju isto", rekao je Talić.

On smatra i da bi povećanje cijene trebalo da ide u pravcu poboljšanja kvaliteta usluga.

Kada je riječ o gradskom dugu, Talić je naveo da je on znatno smanjen.

"U posljednje dvije godine kreditiranje je prije svega išlo u pravcu realizacije različitih investicija i razvojnu komponentu", rekao je Talić.

Nezavisni odbornik u Skupštini Banjaluke Mirna Savić Banjac rekla je da opozicija neće podržati prijedlog za povećanje cijena odvoženja komunalnog otpada, jer to treba da podrazumijeva i poboljšanje usluge.

"U 21. vijeku je neprihvatljivo da samo nekoliko mjesta u gradu postoje kontejneri za različite vrste otpada", naglasila je ona.

Ona je dodala i da nije u redu da Skupština donosi odluku o povećanju cijena odvoza smeća bez ikakvih informacija o finansijskom poslovanju preduzeća "Čistoća".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana