Predstavljene prva maketa centra Banjaluke i redizajnirana mapa za turiste

Srna
Predstavljene prva maketa centra Banjaluke i redizajnirana mapa za turiste

Banjaluka - Banjaluka je dobila prvu maketu gradskog centra i redizajniranu i funkcionalniju mapu grada, namijenjenu turistima i Banjalučanima, koje su predstavljene danas u Muzičkom paviljonu gradskog parka “Petar Kočić”.

U izradi makete centra, koja je trajala dva mjeseca, učestvovala je arhitekta Maja Radmanović uz pomoć docenta magistra primijenjene umjetnosti vajara Nataša Žole.

Cilj ovog projekta je prikazivanje turističke ponude i matrice užeg centra Banjaluke sa objektima i naznačenim turističkim lokalitetima.

Radmanovićeva je novinarima rekla da su na mapi prikazani objekti u minijaturama sa detaljima u razmjeri 1:1.200, gdje je 20 metara u razmjeri jednog centimetra.

“Trudile smo se da maksimalno pokažemo detalje koji su vidljivi u toj razmjeri, da bude čitljivo i prepoznatljivo i domaćoj populaciji, ali i turistima koji se prvi put upoznavaju o Banjaluci na ovaj način”, izjavila je Radmanovićeva novinarima.

Ona je navela da maketa pruža potpuno novi doživljaj grada gdje se sve sagledava iz ptičije perspektive i druge dimenzije, pa ljudi na taj način lako, brzo i interesantvno sagledavaju objekte, putanje i turističku ponudu i potražnju.

Radmanovićeva je napomenula da se razmišlja o tome da u dogledno vrijeme maketa bude izložena u centru grada pod staklom i dodala da postoje različiti primjeri gradova iz okruženja gdje se ovakve makete nalaze u okviru gradskih trgova ili objekata koji su otvoreni za posjetioce.

Direktor banjalučke Turističke organizacije Irena Radojević kaže da je mapa rađena u isto vrijeme kada i maketa i da ona, u stvari, prati maketu užeg centra koji se najviše koristi za razgledanje Banjaluke.

Radojevićeva je istakla da je mapa vrlo jednostavna za korištenje, može da se sklopi i zgodna je za turiste i građane.

“I ranije smo imali mape grada, ali su bile veće i nezgrapne”, navela je Radojevićeva i dodala da će nova, redizajnirana i funkcionalnija, mapa od sutra biti distribuirana po hotelima, kako bi bila dostupna turistima, dok je već sada dostupna u info-centrima Turističke organizacije u Banjaluci.

Ona je rekla da je u martu u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, broj noćenja povećan za 26 odsto, a broj dolazaka za osam osto, što je, kako je ocijenila, sasvim dobro.

Radojevićeva je najavila manifestacije koje će biti održane u predstojećem periodu, među kojima su i “Ćevap fest”, “Kozara etno” i “Ljeto na Vrbasu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana