Posljednja generacija nekadašnje Realke proslavila 50. godišnjicu mature

nezavisne.com
Posljednja generacija nekadašnje Realke proslavila 50. godišnjicu mature

Banjaluka- Okupljeni ispred Gimnazije učenici posljednje generacije i prema njihovim riječima najbolje generacije nekadašnje "Realke" prisjetili su se srednjoškolskih dana koje su ispratili prije čak 50 godina.

Život ih je odveo na različite strane, ali su prijateljstvo iz srednje škole i dane provedene u Gimnaziji zauvijek sačuvali u lijepom sjećanju.

Slavica Pantović, nekadašnja učenica stare Realke i jedan od organizatora ovog okupljanja, kazala je da se svake godine sreću, ali da su na 50 godišnjicu mature odlučili okupljanje organizovati u Gimnaziji.

"Te slavne 1969. godine u zadnjoj generaciji stare 'Realke' bilo je osam odjeljenja i 216 učenika. Mnogi od nas su nakon srednje škole na studije otišli u Beograd, Zagreb, Sarajevo i Ljubljanu, a nakon ovog tragičnog zadnjeg rata još više smo se razišli. Zato su ova okupljanja tako značajna", rekla je Pantovićeva.

Njena prijateljica i proslavljena sportkiskinja Elena Trajkovski, kaže da se bavila košarkom od 12 godine, te da i pored sportskih uspjeha nikada nije zanemarila školu.

"Često su me profesori sa prozora posmatrali kako treniran košarku na stadionu ispred škole, a onda bi me poslije toga ispitali da provjere da li jurim knjigu jednako dobro kao i loptu", kroz smijeh se prisjetila Trajkovska.

Okupljanju su prisustvovale i nekadašnje profesorice prve banjalučke Gimnazije, koje su saglasne da su tada, prije pola vijeka, učenici i profesori imali drugačiji, poseban, odnos ispunjen obostranim poštovanjem.

"Vezani smo za jedan poseban odnos koji su đaci imali prema nama. Tada je bilo mnogo više uzajamnog poštovanja", kazala je Radmila Arsenov, nekadašnja profesorica srpskog jezika u staroj "Realki".

Njena radna kolegica Ljiljana Stanar kaže da je u "Realku" ušla kao mlad profesor, a da je u novoj zgradi Gimnazije zaradila penziju.

"U Gimnaziji sam predavala 40 godina i nosim najljepše uspomene. Rado se sjetim svih svojih učenika, ali te stare generacije su ipak najposebnije", rekla je Stanareva.

Proslavu pola vijeka od srednje škole večeras će nastaviti u hotelu "Bosna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana