Podstiču zapošljavanje sa 1,1 milion KM

Aleksandar Stojanović
Podstiču zapošljavanje sa 1,1 milion KM

Banjaluka - Iz gradskog budžeta biće izdvojen 1,1 milion KM za podsticanje zapošljavanja, a na konkurs su podnesena 222 zahtjeva za dobijanje ovih sredstava.

Potvrdili su to u Odjeljenju za privredu i dodali da će komisija u narednim danima obraditi pristigle zahtjeve, bodovati ih i predložiti kandidate koji ispunjavaju uslove javnog poziva.

Prema podacima ovog odjeljenja, za podsticaje namijenjene povećanju produktivnosti i konkurentnosti na tržištu prijavila se 151 firma, od čega njih 144 iz kategorije malih i srednjih preduzeća koji žele podsticaje za sufinansiranje nabavke osnovnih sredstava za rad.

- Na javni poziv javilo se i sedam srednjih stručnih škola za opremanje kabineta za praktičnu nastavu, a grad je u ove svrhe izdvojio 200.000 KM, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu - naveli su iz odjeljenja.

Dodaju da su izdvajanja za srednje škole, kroz saradnju sa više domaćih kompanija, usmjerena na školovanje i “proizvodnju” deficitarnih kadrova i zanimanja na tržištu rada.

Istovremeno, na javni poziv javio se 71 nezaposleni građanin s ciljem da dobije podsticaje namijenjene samozapošljavanju.

- U proteklom periodu pokazali smo opredijeljenost da kroz razne olakšice i programe podsticaja i samozapošljavanja značajno unaprijedimo poslovno okruženje - rekli su u Odjeljenju za privredu.

Jedna od prijavljenih kandidatkinja, koja nije željela da joj objavimo ime, rekla je da će joj sredstva znatno pomoći u razvoju sopstvenog biznisa.

- U današnje vrijeme veoma teško je naći posao. Zbog toga sam odlučila da pokrenem sopstveni biznis. Nadam se da ću biti izabrana na ovom konkursu, jer će mi to znatno pomoći da načinim prvi korak u sopstvenom biznisu - rekla je ova kandidatkinja.

Ovogodišnji javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja bio je otvoren od 14. juna do 15. jula. Na poziv su se mogli prijaviti privrednici, nezaposleni i srednje stručne škole.

Povećanje

Kada je riječ o podsticajima, milion KM lani je podijelilo 49 privrednika, 46 nezaposlenih sugrađana i šest srednjih škola.

- Cilj je da stvorimo bolje uslove na tržištu rada i zato smo ove godine odlučili da povećamo broj korisnika podsticaja - rekli su u Odjeljenju za privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana