Pod vedrim nebom vježbaju mladi i stari

Vanja Gajić
Pod vedrim nebom vježbaju mladi i stari

Banjaluka - Dolaskom ljepšeg vremena, građani se sve više opredjeljuju za zamjenu zagušljivih teretana i fitnes studija vježbanjem pod vedrim nebom, a proljećni dani koje svi željno iščekuju idealni su da se odlazak u prirodu “začini” i konkretnijom aktivnošću na spravama.

Grad je prethodnih godina izgradio više vježbališta na otvorenom. Sprave su postavljene u parku “Mladen Stojanović”, na šetalištu pored Vrbasa između Rebrovačkog i Venecija mosta, na Banj brdu, u naselju Sime Matavulja, na Bulevaru Desanke Maksimović na Starčevici, te nadomak Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u Lazarevu.

Rekreativci ističu da im je mnogo ugodnije da vježbaju na travnatim površinama nego u “zagušljivom prostoru”. Samim tim je i jeftinije, te priželjkuju da ove sprave budu postavljene i u ostalim naseljima.

- Kada su u pitanju teretane na otvorenom, imam pozitivno mišljenje. Nažalost, današnjica nam donosi brz tempo i nedostatak vremena, tako da su ljudi zapostavili sami sebe i zdrav način života - kazao je fitnes trener Boris Šalić.

Prema njegovim riječima, sport treba da se vrati na ulice, u naselja, da se krene od igre i zabave, druženja, pa možda i do profesionalnog bavljenja.

- Pored sporta, teretane na otvorenom doprinose zdravlju, ali i socijalizaciji ljudi. Mislim da svako naselje treba da ima ovaj vid rekreacije, jer poboljšava kvalitet života - naveo je Šalić.

Vježbanje je put do zdravlja, kažu ljekari, ali treba da povedemo računa kada su u pitanju nagle promjene vremena.

- Svakako je bolje vježbati na čistom vazduhu nego u zatvorenom prostoru. Kao starija osoba prinuđen sam da zbog bolesti kičme po preporuci ljekara specijaliste vježbam po petnaest minuta dnevno - rekao je penzioner Milenko Majkić kome rekreacija u prirodi veoma prija.

Ističe da jedva čeka da se vrijeme proljepša i da ponovo izađe do sprava.

- Prije ovog zahlađenja sprave u mom naselju su skoro u svako doba dana bile zauzete, što pokazuje da je to pun pogodak i za mlade i nas starije, kojima takođe prija razgibavanje - kaže Majkić.

Psihički ili fizički umor lakše je savladati boravkom na otvorenom. Stoga se trening pod vedrim nebom vrlo često praktikuje radi bržeg obnavljanja organizma.

Istraživanja su pokazala da ljetne vrućine ili zimske hladnoće zahtijevaju dodatni napor za tijelo, što dovodi do veće potrošnje kalorija. Priroda je živi organizam koji nam neprestano šalje energiju, a na nama je da je iskoristimo.

Preporuka

Osobama koje boluju od kardiovaskularnih bolesti preporučuje se fizička aktivnost.

- To su šetnja, ubrzan hod ili vožnja biciklom, te dovoljan unos tečnosti. Promjena životnih navika, načina ishrane, konzumiranje svježeg voća i povrća bogatog vlaknima, vitaminima i mineralima se takođe preporučuje - savjetuju ljekari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana