Pješačenje i biciklizam čuvari zdravlja i okoline

Ilijana Božić
Pješačenje i biciklizam čuvari zdravlja i okoline

Banjaluka - Evropska sedmica mobilnosti pod sloganom “Krećimo se zajedno” počela je juče i biće obilježena brojnim aktivnostima koje promovišu zdrav način života i što manje motornih vozila u saobraćaju.

Ovogodišnja kampanja sa temom “Sigurno pješačenje i vožnja bicikla” trajaće do nedjelje obilježavanjem “Dana bez automobila”.

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da je glavni cilj ovih aktivnosti promocija zdravog života, pješačenja i biciklizma.

Šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović naglasio je da je grad prošle godine dobio prestižnu evropsku nagradu za unapređenje urbane mobilnosti CIVITAS, kao grad koji je maksimalno uradio transformaciju na području urbane mobilnosti.

Svakog dana tokom Evropske sedmice mobilnosti od 18 do 21 čas u glavnoj saobraćajnici u Banjaluci biće obustavljen saobraćaj za motorna vozila pa će tu biti druženja biciklista, djece i organizovana “Rolerijada”.

- Osim toga, u nagradnoj igri biće dodijeljeno 10 godišnjih karata za sistem automatskog iznajmljivanja bicikala, a u subotu će biti organizovan piknik na Banj brdu, kada da će “Banj bus” besplatno prevoziti građane do tog izletišta - rekao je Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana