Osam novih učionica ugasilo treću smjenu banjalučke Osnovne škole “Branko Radičević”

Aleksandar Stojanović
Osam novih učionica ugasilo treću smjenu banjalučke Osnovne škole “Branko Radičević”

Banjaluka - Dogradnjom osam novih učionica u Osnovnoj školi “Branko Radičević” na Starčevici, na radost učenika i roditelja, odzvonilo je nastavi u tri smjene jer se zbog velikog broja đaka i preopterećenja samo tako mogao odvijati obrazovni proces.

Prema riječima direktorice škole Darije Mićić, molerski radovi bi trebalo da budu završeni ove sedmice, poslije čega bi se radilo na pripremi dokumentacije za tehnički prijem objekta.

- Škola je dogradnjom dobila savremene učionice za bolji i kvalitetniji rad. Samim tim prestaje potreba da djeca pohađaju nastavu u tri smjene.  Nastava u drugoj smjeni počinjaće u 13.30 časova - istakla je Mićićeva.

Škola u MZ Starčevica je zbog velikog broja novoizgrađenih stambenih zgrada, a samim tim i povećanog broja stanovnika, godinama kuburila sa nedostatkom prostora.

- Naredne školske godine našu školu će pohađati 1.800 učenika raspoređenih u 71 odjeljenje, što je za dva više nego protekle godine. Nove učionice su došle u pravom trenutku - rekla je direktorica škole.

Prvobitno je bilo planirano da učenici u nove prostorije “usele” početkom drugog polugodišta, međutim, izvođač radova je probio rokove i škola će biti u funkciji od jeseni.

Nemanja Đurđević, otac  učenika trećeg razreda, rekao je da se škola mogla brže završiti, ali da je na kraju bitno da je trećoj smjeni konačno došao kraj.

- Situacija je postala krajnje ozbiljna, jer svake godine je sve veći broj odjeljenja. Djeca su dolazila kući u 20 časova, što nije bilo normalno. Drago mi je da će mališani konačno ići i dolaziti u “normalno doba” u i iz škole - rekao je Đurđević.

Vrijednost radova

Ugovorom, koji je početkom septembra potpisan između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, izvođača radova i Republičke direkcije za obnovu i razvoj, predviđena vrijednost radova je bila 1,4 miliona KM.

- Prema našim informacijama, ta cifra je premašena, ali ne previše. Za opremanje učionica biće nam potrebno još blizu 50.000 KM - rekla je direktorica škole Darija Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana