Olupine zauzimaju parking mjesta

Aleksandar Stojanović
Olupine zauzimaju parking mjesta

Banjaluka - Stari, dotrajali i napušteni automobili, kojima se često ne zna vlasnik, najčešće su ostavljeni na javnim površinama, pa je Komunalna policija od početka godine dobila 30 prijava za uklanjanje ovih olupina.

Ta vozila su najčešće ostavljena da trunu ispred zgrada i na javnim parkinzima, kojih je zbog broja vozila sve manje na području grada. Zbog toga mnogi stanari i građani negoduju, jer ističu da automobili stoje i po nekoliko mjeseci na istom mjestu, a oni nemaju gdje da ostave svoje četvorotočkaše.

Stanovnica Borika Milanka Dmitrović kaže da su u tom naselju napuštena vozila na parking mjestima česta pojava.

- Jedno takvo je u ulici Rade Vranješević. Već mjesecima stoji bez tablica i izduvanih guma, zauzimajući parking mjesto. Komšije često negoduju i žale se kada nemaju gdje da ostave svoje vozilo - rekla je Dmitrovićeva.

Iz Komunalne policije ističu da je odlukom o komunalnom redu propisano da će napuštena, neregistrovana, havarisana i tehnički neispravna vozila biti  uklonjena o trošku vlasnika i deponovana na za to predviđeno mjesto.

- Ukoliko je vlasnik vozila nepoznat, Komunalna policija donosi rješenje kojim se nalaže da vozilo bude uklonjeno u zakonom predviđenom roku. Ovo rješenje se ostavlja na vozilu, uz naznačenje časa i dana kada je ostavljeno, i time se smatra da je izvršeno uredno dostavljanje. Poslije isteka roka automobil biva uklonjen, a troškove u tom slučaju snosi organ nadležan za komunalne poslove - naglašavaju iz Komunalne policije.

Dalje objašnjavaju da je vlasnik vozila dužan da u roku od 15 dana preuzme svoj automobil uz namirenje troškova.

- Ako vlasnik u predviđenom roku ne preuzme automobil, on se prodaje u sekundarne sirovine, radi namirenja troškova, skladištenja i troškova prodaje. Prihod ostvaren prodajom ovih vozila uplaćuje se u budžet grada - zaključuju iz Komunalne policije.

Kazna

Ukoliko je vlasnik ostavljenog vozila poznat, uz rješenje o uklanjanju automobila biće izdat prekršajni nalog.

- Propisana kazna je od 100 do 1.000 KM  za pojedince, te od 500 do 7.000 KM za preduzeća, odnosno od 200 do 1.800 KM za direktora firme - rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana