Održana biciklijada: Dvotočkaši okupirali gradske ulice

Aleksandar Stojanović
Održana biciklijada: Dvotočkaši okupirali gradske ulice

Banjaluka - Više od stotinu građana, od mališana do onih nešto starijih, pa i čitave porodice okupirale su juče gradske ulice na svojim omiljenim dvotočkašima, čime je zatvorena “Evropska sedmica mobilnosti” i obilježen svjetski “Dan bez automobila”.

Građani su se okupili na parkingu kod Muzeja savremene ulice odakle su krenuli sa svojim biciklima gradskim ulicama kroz više gradskih naselja.

Šef odsjeka za puteve pri Odjeljenju za saobraćaj i puteve Slavko Davidović rekao je da je biciklijada kruna svih dešavanja u toku protekle sedmice.

- Poslije vožnje biće organizovana tombola za sve učesnike, a za najsrećnije obezbjeđene su vrijedne nagrade.  Ovom manifestacijom smo željeli da ukažemo na značaj korištenja bicikla i promovišemo zdrav način života i u tome smo, siguran sam uspjeli – rekao je Davidović

Predsjedni k udruženja “Banjalučka kritična masa” Tihomir Dakić istakao je da se nada da će nadležne institucije uticati na to da se smanji broj motornih vozila na ulicama.

- Posljednjih godina dešavaju se pozitivne promjene, što većina biciklsita pozdravlja. Pored uvođenja bajk-šering sistema, gradi se sve više biciklističkih staza – rekao je Dakić.

Obilježavanjem ove sedmice, Banjaluka se pridružila velikoj evropskoj porodici koja je uzela učešće u ovoj manifestaciji, a prema podacima “Evropska sedmica mobilnosti” obilježena je u više od 2.800 gradova

“BL bajk-šering”

Sistem za iznajmljivanje bicikala “BL bajk-šering” ove godine dostigao je cifru od 1.200 registrovanih članova i u narednom periodu planirano je da svako veće naselje dobije svoj terminal.

Prema podacima najveći broj iznajmljivanja je od sedam do osam časova ujutro, te od 16 do 17 časova poslijepodne što govori da građani sve češće zamjenjuju automobil biciklima kako bi išli i vraćali se sa posla, rekli su iz resornog Odjeljenja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana