Obnova spomenika u Drakuliću podijelila mještane

Ilijana Božić
Obnova spomenika u Drakuliću podijelila mještane

Banjaluka - Dio potomaka Srba ubijenih u ustaškom pokolju u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac nezadovoljan je najavljenom odlukom Ministarstva boračko-invalidske zaštite i grada o premještanju posmrtnih ostataka žrtava i rekonstrukciji spomen-obilježja u Drakuliću.

Ove stavove izložili su i ministru rada i boračko-invalidske zaštite RS Dušku Milunoviću u četvrtak popodne na sastanku u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” u Drakuliću. Milunović je rekao da će ove primjedbe biti razmotrene, te naglasio da će konačnu odluku o premještanju kostiju i rekonstrukciji spomenika donijeti Vlada RS.

- Novac je rezervisan, ali niko neće raditi ništa na silu i mimo volje potomaka. Naš je prijedlog bio da ovo bude urađeno da žrtve ne bi bile zaboravljene, te da bi dobile veći značaj i u cijelom pravoslavlju - istakao je Milunović.

Naglasio je da je zamisao bila da se posmrtni ostaci sahrane po pravoslavnim običajima da bi konačno pronašli smiraj na mjestu koje je za to predviđeno, u porti crkve u Drakuliću.

- Tako bi crkva mogla da ih proglasi velikomučenicima, kao što su i jasenovačke žrtve. Na taj način odužili bismo se na pravi način stradalim precima - rekao je Milunović.

Jedan od potomaka žrtava Saša Stijaković rekao je da je ovaj spomenik svojevrsni “krajputaš”, smješten na glavnom putu, tako da se vidi i iz grada, te da opominje na stradanje.

- Kosti su već dva puta prenošene. Ne želimo da to bude urađeno i treći put. Nije isto zapaliti svijeću kamenu kao i kostima koje su u kamenu. Spomenik sam, bez kostiju, izgubiće značaj - kazao je Stijaković.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Drakulić Željko Dojčinović kazao je da su potomci odlučili da osnuju udruženje koje bi zastupalo njihove interese.

- Tada ćemo moći da se obratimo institucijama i kažemo šta mislimo. Obećano nam je 2008. da kosti neće biti dirane dok su potomci živi - kazao je Dojčinović, čiji preci su takođe stradali u ustaškom pokolju.

S druge strane, ima i potomaka koji podržavaju ideju o izmještanju posmrtnih ostataka. Jedan od njih Bojan Glamočanin kaže da žrtve ustaškog zločina u komunizmu nisu sahranjene po pravoslavnim običajima, te da bi trebalo to ispraviti. Paroh drakulićki Srđan Roljić je kazao da je prijedlog ministarstva o izmještanju kostiju u skladu sa pravilima o kanonizovanju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Podzemne vode

Ministar Duško Milunović kazao je da je tokom posljednjih nekoliko komemoracija primijećeno da su spomenik i spomen-kosturnica u lošem stanju, te da je zbog toga odlučeno da se uradi njihova obnova.

- Pretpostavlja se da je došlo do oštećenja, s obzirom da na tom dijelu postoje podzemne vode. Smatramo da se zbog toga posmrtni ostaci žrtava nalaze u neprimjerenom stanju - istakao je Milunović i dodao da su angažovali projektantsku kuću koja je uradila idejno rješenje za novi spomenik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana