Novi projekti razvijaju turističku ponudu Banjaluke: Bakina škrinja i klupa poljubaca mame turiste

Dejana Bratić
Novi projekti razvijaju turističku ponudu Banjaluke: Bakina škrinja i klupa poljubaca mame turiste

Banjaluka - “Blago bakine škrinje” i “Klupa prvog poljupca” samo su neki od projekata koji bi trebalo da privuku još veći broj turista, a za čiju realizaciju će iz gradske kase biti izdvojeno 30.000 maraka.

Stvaranje lokacija koje se vezuju za ljubav, tajne i koje se uz određeni događaj pamte i prepričavaju cijeli život inspirisalo je članove Udruženja “Marko Polo” da nešto slično naprave i u Banjaluci.

- Po uzoru na katance koji se vežu po mostovima Pariza i u na kuću Romea i Julije u Veroni, gdje se čeka u redovima da se dodirne kip u ime neke ljubavne želje, došli smo na ideju o stvaranju mikroturističke lokacije koja bi vremenom prerasla u legendu -  kažu iz udruženja “Marko Polo” kojem je odobren projekat “Klupa prvog poljupca”.

Čuvari tradicije iz Humanitarnog udruženja žena “Duga” kažu da su njihove rukotvorine postale atrakcija.

- Izrađujemo autentične radove, rukotvorine, i naša bakina škrinja je sve veća. Obilaze nas turisti, a etnoturizam im je veoma zanimljiv. Planiramo da predstavimo posjetiocima naše blago starih ornamenata - kazali su iz ovog udruženja.

Umjetnica Sonja Bikić, čiji se projekat našao među odabranima, kaže da njena galerija postoji već četiri godine i da privlači posjetioce.

- Htjela sam da skrenem pažnju javnosti da i mi možemo po uzoru na velike svjetske muzeje raditi tako nešto. Izložba “Mačke” privukla je veliki broj posjetilaca i to me inspirisalo da nastavim dalje sa radom - rekla je Bikićeva.

Kako ljubitelji adrenalina i ekstremnih sportova ne bi ostali uskraćeni, odobreni su i projekti vazduhoplovnog kluba “Skdždive” i Penjačkog kluba “Solo”.

- Projektom “Penjalište Suturlija” želimo da napravimo ljepši ambijent i omogućimo djeci lakši pristup. Mnoge porodice ovdje dolaze na kupanje, pa se trudimo da taj prostor bude čistiji, da budu postavljene klupe i stolice. U našem klubu imamo djecu od četiri do 12 godina i cilj je da im omogućimo lakši pristup. Nadam se da ćemo motivisati i druge da nam se pridruže - kazali su iz kluba “Solo”.

Iz Gradske uprave su saopštili da su projekti odabrani u skladu sa kriterijumima definisanim pravilnikom, a da
će sa udruženjima biti zaključeni ugovori o sufinansiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana