Novcem iz rebalansa budžeta završavaju parkić

Aleksandar Stojanović
Novcem iz rebalansa budžeta završavaju parkić

Banjaluka - Dodatnih 20 miliona predviđenih Prijedlogom rebalansa budžeta, koji će se naći pred odbornicima na narednoj sjednici Skupštine, biće uloženo u nastavak uređenja parkića i centralne gradske zone, izgradnju mosta u Srpskim toplicama i projekte iz oblasti vodosnabdijevanja.

Rekao je ovo juče gradonačelnik Igor Radojičić nakon Kolegijuma skupštine, na kojem je usvojen dnevni red za narednu sjednicu gradskog parlamenta koja će biti održana 15. maja.

Usvojeni dnevni red obuhvata 56 tačaka, a pored prijedloga rebalansa budžeta, odbornici će raspravljati o prijedlogu odluke o kreditnom zaduženju grada kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za kapitalne investicije, o reorganizaciji Radničkog univerziteta, visini stipendija za akademsku 2019/2020. godinu, te o izmjeni nekoliko regulacionih planova.

- Prijedlogom rebalansa budžeta u visini od 155 miliona maraka i u odnosu na dosadašnji budžet imamo uvećanje od 20,4 miliona maraka, a ovo uvećanje je posljedica suficita ostvarenog domaćinskim poslovanjem i trensfera sa višeg nivoa vlasti - rekao je Radojičić.

Pored izgradnje mosta u Srpskim toplicama uređenja užeg jezgra centra grada, veliki dio sredstava biće izdvojen za rekonstrukciju društvenih domova, obnovu 15 škola te uvećanje budžeta Centra za socijalni rad za milion KM.

- Oko osam miliona predviđeno je za projekte iz oblasti vodosnabdijevanja, od kojih su najznačajniji nastavak sistema “Crno vrelo”, završetak sistema “Česma 3 i 4”, nekoliko manjih objekata vodosnabdijevanja i više projekata kanalizacije na području Lauša - naglasio je Radojičić.

Pred odbornicima naći će se i izvještaji Odjeljenja, te dugoočekivani izvještaj rada “Centra za predškolsko obrazovanje”.

Kočnica

Trenutna politička situacija u kojoj institucije BiH ne funkcionišu, koči uplatu EBRD-a od 20 miliona KM za vodosnabdijevanje.  Pitanje je da li će taj novac biti uplaćen do kraja  godine.

- Da bi taj kredit “došao” do nas, potrebno je da prođe komplikovanu proceduru osam nivoa vlasti. To trenutno nije moguće. Zbog toga smo dogovorili da četiri miliona evra bude uplaćeno direktno gradu, a ostali iznos ćemo čekati dok se ne riješi trenutna situacija - zaključio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana