Neodgovornost pravi divlje deponije na ulicama

Aleksandar Stojanović
Neodgovornost pravi divlje deponije na ulicama

Banjaluka - Omanje divlje deponije sve češće niču na gradskim ulicama, jer i pored brojnih apela nadležnih, nesavjesni građani odlažu krupni otpad na mjesta koja za to nisu predviđena. 

Pored ovog problema, građani ukazuju da u gradskim naseljima nedostaje kanti za otpatke, pa nije rijetkost naći pobacane kese ili papiriće duž šetališta.

Mještanka Starčevice Dara Janković kaže da na potezu od Rebrovačke crkve u tom naselju, pa sve do kampusa ne postoji nijedna kanta za otpatke, čak ni na autobuskim stajalištima.

- Baš sam prije nekoliko dana išla tim šetalištem i htjela sam da bacim kesu i primijetila sam da nema nijedne kante. Zbog toga nesavjesni pojedinci često kese ili papire bacaju u Vrbas ili pored puta. A isti problem postoji na potezu od tržnog centra “Delta” do zgrade Vlade - rekla je Jankovićeva.

Sa njom se slaže i stanovnik Nove varoši Goran Bojić koji kaže da je sve više smeća na ulicama i oko kontejnera.

- Živim kod popularnog starog hrasta i ujutro se nekad šokiram kakve me scene zateknu. Oko kontejnera je hrpa smeća, a oko zgrada se baca čak i hrana, što je strašno - istakao je Bojić.

Problem su prepoznali i u Gradskoj upravi i nadležnom Odjeljenju za komunalne poslove gdje su odlučili stati ukraj nesavjesnim pojedincima postavljanjem kamera na kritičnim lokacijama, ali i nabavkom novih kontejnera i kanti za smeće.

- Prema prvom planu za nabavku parkovskih klupa i korpi planirano je nešto više od 34.000 KM, dok će za kontejnere i kante za odlaganje kućnog otpada biti izdvojeno oko 51.000 KM. Međutim, rebalansom budžeta obezbijeđeno je dodatnih 140.000 KM za ove potrebe, te 34.000 KM za nabavku i postavljanje podzemnih reciklažnih kontejnera - istakli su iz ovog odjeljenja i dodali da će u narednom periodu na kritičnim lokacijama, gdje su registrovane pojave divljih deponija, biti postavljene četiri kamere.
 

Akcije

Akcije odvoženja krupnog otpada se obavljaju redovno po naseljima i utvrđenom dnevnom rasporedu. Pored toga grad svake godine organizuje proljećnu i jesenju akciju uređenja grada gdje građani imaju mogućnost da iznesu krupni otpad po unaprijed istaknutom rasporedu.

- U toku ovogodišnje proljećne akcije odvezeno je i deponovano više od 600 tona otpada - rekli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana