Mesu i mliječnim proizvodima u trgovačkom centru “Konzum” istekao rok

Aleksandar Stojanović
Mesu i mliječnim proizvodima u trgovačkom centru “Konzum” istekao rok

Banjaluka - Nakon prijave Valentina Kovačevića koji je kupio punu korpu robe sa isteklim rokom trajanja, inspekcijskom kontrolom u Tržnom centru “Konzum”, utvrđene su dodatne nepravilnosti, a u prvom redu da je rok istekao pojedinim mesnim prerađevinama i mliječnim proizvodima.

Kako je potvrđeno iz Odjeljenja za inspekcijske poslove inspektori su pronašli 940 grama mliječnih proizvoda, 900 grama mesnih prerađevina, 28 grama konditorskog proizvoda, četiri litre piva i 2,5 litre bezalkoholnih pića kojima je istekao rok trajanja.

- Inspekcija je isti dan prekontrolisala rafe u tom marketu, jer je postojala sumnja da i drugi proizvodi više ne bi trebalo da budu u prodaji.  Naloženo je da na licu mjesta budu uništeni oni proizvodi koji više nisu bili za upotrebu - rekli su iz resornog Odjeljenja.

U saopštenju iz inspekcije još su dodali da je “Konzum” kažnjen sa 2.000 KM, dok je odgovornom licu napisana kazna u iznosu od 300 KM.

U prvih šest mjeseci inspektori za hranu obavili su 546 kontrola u 107 objekta u kojima se vrši promet hrane tom prilikom je stavljeno van prometa manja količina hrane zbog isteklog roka upotrebe.

- Po zahtjevima privrednih subjekata za neškodljivo uništenje hrane sa isteklim rokom upotrebe zbog oslobađanja od PDV–a, na deponiji je uništeno 7.084 kilograma prehrambenih proizvoda i 89.552 litara raznih pića čija je vrijednost bila 291.868 KM - rekli su iz Odjeljenja i dodali da je izdato 20 prekršajnih naloga u iznosu od 16.250 KM.

Valentino Kovačević, koji je prijavio slučaj nadležnoj inspekciji, najavljuje da će protiv “Konzuma” podnijeti tužbu.

- Kao što sam i pretpostavio, sokovi koje sam kupio nisu bili jedini proizvodi kojima je istekao rok. Meni je strašno da se na policama nalaze mliječni i mesni proizvodi koji nisu ispravni, sreća je da se niko nije otrovao. Ne mogu da vjerujem da se neko igra tako sa našim životima samo da bi ostvario profit - rekao je Kovačević i dodao da se nada da je ovo izolovan slučaj, te da će, i ako postoje objekti koji ovako posluju, ovo biti opomena za sve.

Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nismo dobili komentar iz trgovačkog lanca “Konzum”.

Jače kontrole

Inspektori u Odjeljenju za inspekcijske poslove po svojim planovima i preporukama republičke uprave za inspekcijske poslove, odnosno glavnog inspektora za hranu, u toku ljetnjih mjeseci obavljali su pojačan inspekcijski nadzor u objektima za promet i prizvodnju hrane.

- Prehrambeni proizvodi su kvarljiviji tokom ljetnih mjeseci, te su zbog toga sprovođene jače kontrole - rekli su iz Odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana