“Mali” poslovi uljepšali banjalučka naselja

Jelena Cvijanović
“Mali” poslovi uljepšali banjalučka naselja

Banjaluka - Uslovi života poboljšani su u dvadesetak mjesnih zajednica i to zahvaljujući takozvanim “malim projektima”, vrijednim po 2.500 maraka, realizovanim u okviru šireg plana kojim se nastoji izaći u susret mještanima u vezi sa sitnim intervencijama u njihovom naselju.

Riječ je o jedinstvenom projektu, čija je vrijednost oko 150.000 KM, kojim se nastoji da se u svakoj od 57 mjesnih zajednica riješe sitniji problemi. Sve popravke i intervencije predložili su mještani, odnosno njihovi predstavnici u savjetima mjesnih zajednica.

Načelnica Odjeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović ističe da su ključni izazovi za realizaciju ovih projekata otežani procesi javnih nabavki i nezainteresovanost ponuđača.

- Iz tog razloga do sada smo, po javnom pozivu iz prošle godine, ovaj posao uradili u 20 od ukupno 57 mjesnih zajednica. Za intervencije u još 28 mjesnih zajednica morali smo ponoviti nabavke, a u toku je potpisivanje ugovora sa izvođačima radova, tako da je možemo očekivati da će i u ovim naseljima uskoro uslijediti radovi - kazala je Pavlovićeva.

“Mali projekti” do sada su, između ostalog, realizovani u MZ Lauš 1, gdje je sanirana ograda oko OŠ “Sveti Sava”, zatim izgrađena česma kod spomen-kosturnice u Drakuliću, urađena staza na školskom igralištu područnog odjeljenja OŠ “Stanko Rakita” u Debeljacima, te nabavljene lampe za uličnu rasvjetu u Rekavicama jedan.

Predsjednik Savjeta MZ Drakulić Željko Dojčinović smatra da je rješavanje manjih infrastrukturnih problema u ovoj, kao i u drugim mjesnim zajednicama, veoma značajno jer sve što se uradi je svima od koristi.

- Gradnja javne česme na spomen-kosturnici ima veliki značaj jer je uljepšala ovaj prostor i dobro je došla za održavanje cvijeća. Osim toga, sportski tereni, koji se nalaze preko puta kosturnice, su uvijek puni omladine iz Šargovca, Motika i Drakulića koja do sada u blizini nije imala vodu za piće, pa su je tražili od komšija - rekao je Dojčinović i dodao da su već prijavili nove projekte, odnosno obnovu ograde oko igrališta i sanaciju koševa, za koje se nada da će aktuelnim pozivom biti riješeni.

Ovaj projekat grada pohvalio je i predsjednik Savjeta MZ Lauš jedan Nebojša Matić.

- Lauš jedan je kandidovao projekat gradnje igrališta i uređenja prostora iza crkve, a iz Lauša dva su se obratili za nabavku nošnji za dječje Kulturno-umjetničko društvo “Sveti Sava”. Novca nikad dovoljno, ali najmlađi treba da su nam na prvom mjestu - istakao je Matić.

Poziv otvoren do 10. jula

Iz Odjeljenja za opštu upravu su istakli da je objavljen i novi javni poziv za ovu godinu, koji je otvoren do 10. jula.

- Očekujemo da po okončanju poziva dobijemo prijedloge projekata koje će delegirati mjesne zajednice putem savjeta, a koje ćemo realizovati - rekla je Sanja Pavlović.

Za ove svrhe je i ove godine planirano 150.000 KM. Prema pozivu, mogu biti predložena najviše dva projekta koja se, uglavnom, odnose na rješavanje manjih infrastrukturnih radova, uređenje objekata i dvorišta mjesnih zajednica, kao i uređenje značajnih objekata i njihove okoline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana