Lauš veliko gradilište, pri kraju most u Dragočaju

Aleksandar Stojanović
Lauš veliko gradilište, pri kraju most u Dragočaju

Banjaluka - Počinje asfaltiranje novog mosta u Dragočaju i on bi mogao uskoro biti završen a na području grada građevinska sezona se zahuktava jer će uskoro biti proširena saobraćajnica, izgrađen trotoar i oborinska kanalizacija u ulici Momčila Popovića na Laušu. Istovremeno očekuje se početak izgradnje pješačke staze na spoju ulice Bose Živković i Sanska.

 

Potvrđeno je ovo u Odjeljenju za saobraćaj i puteve gdje ističu te da je u okviru ciklusa “Banjaluka se gradi” u toku ili je planiran početak realizacije velikog broja infrastrukturnih projekata.

Izgradnja novog mosta u Dragočaju, jednog od najvećih investicionih projekata u ovom naselju, odvija se predviđenom dinamikom.

Do sada su izgrađeni obalni stubovi mosta, postavljeni betonski nosači i armiranobetonske ploče. Sljedeći korak ka završetku prelaza preko rijeke Dragočajke biće postavljanje završnih slojeva asfalta - ističu u Odjeljenju.

Još su dodali da je protekle sedmice postavljena ograda i hidroizolacije, čime se stvaraju uslovi za postavljanje ivičnjaka na mostu.

Prema projektu, prelaz preko Dragočajke biće dugačak 13, a širok devet metara. Imaće dvije saobraćajne trake po tri metra, te dvije pješačke staze od po metar i po širine.

Što se tiče ulice Momčila Popovića iz Odjeljenja ističu da je riječ o veoma frekventnoj ulici koja je poveznica između zapadnog tranzita i kružnog toka na Laušu.

- Biće rekonstruisano oko 200 metar saobraćajnice. Za tu namjenu iz budžeta će biti izdvojeno blizu 200.000 KM. U toku je tender za izbor izvođača, a ako postupak bude uspješno okončan, radovi počinju sljedećeg mjeseca - naveli su iz ovog odjeljenja.

U toku je izbor izvođača i za izgradnju pješačke staze na spoju ulice Bose Živković i Sanska.

- Na ovoj lokaciji bila je neuređena javna površina, kojom su se kretali pješaci. Planirana je izgradnja pješačke staze, koja će zbog konfiguracije terena biti izgrađena u vidu stepeništa - zaključili su u resornom odjeljenju.

Smanjen rizik

Izgradnjom novog mosta ne samo da će biti poboljšan i ubrzan saobraćaj u Dragočaju, već će značajno biti smanjen rizik od izlivanja rijeke Dragočajke što je ranije bio čest slučaj, jer je stari most predstavljao tzv. usko grlo u slučajevima visokih vodostaja.

- Iz tog razloga, novi most biće znatno veći od dosadašnjeg, sa omogućenim dvosmjernim saobraćajem - rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana